Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Claudia de Breij over vrouwen die ass kicken, van Barbra Streisand tot Lilliane Ploumen

7 nov 2019
  •  
leestijd 3 minuten
claudia1

Woensdagavond was Claudia de Breij te gast bij DWDD om te praten over haar nieuwe boek en de naderende oudejaarsconference. In de uitzending vertelde ze ook even over haar ‘spirit animal’ Jane Fonda. De legendarische actrice en activiste is inmiddels 81 jaar, maar dat weerhoudt haar er niet van om zich elke vrijdag te laten arresteren bij klimaatprotesten in Washington.

Maar Jane Fonda is niet de enige ‘grande dame’ in Hollywood die Claudia volgt en bewondert, ook Barbra Streisand en Bette Midler worden met regelmaat geretweet. Aan de telefoon vertelt Claudia wat de vrouwen voor haar hebben betekend.

“Op mijn vierde was ik al groot fan van Neil Diamond, nog steeds trouwens. Maar toen iemand me het nummer ‘You don’t bring me flowers’ liet horen - dat Barbra Streisand met Diamond maakte – dacht ik alleen maar: Wie is die vrouw? De onderliggende boodschap in al haar werk is ‘niets is onmogelijk’. Dat heeft zo’n enorme impact op me gehad. Ook die prachtige zin uit de muziekfilm Yentl: “With all there is, why settle for just a piece of sky?” Je hoeft geen genoegen te nemen met de kruimels, je mag er zijn.”

'Ik ben me lang niet bewust geweest van mijn uitzonderingspositie'

Ook Bette Midler vindt ze fantastisch. Een echte ‘trailblazer’ die durft vulgair te zijn. Maar waar Midler met regelmaat hard uithaalt naar de mannelijke helft van de wereldbevolking, vertelt Claudia dat ze zich lang veilig heeft gevoeld in haar rol als ‘one of the guys’:

“Eigenlijk voel ik sinds #MeToo pas de noodzaak om de emancipatiestrijd te blijven voeren. Ik ben me lang niet bewust geweest van mijn uitzonderingspositie. Ik dacht altijd: ‘Ik kan als vrouw toch ook radio maken?’ Er waren natuurlijk wel kleine dingetjes zoals dat onderzoek waar altijd mee gewapperd werd – maar wat achteraf helemaal geen onderzoek bleek te zijn – dat mensen vrouwenstemmen als onprettiger zouden ervaren. Pas later ben ik gaan zien dat seksisme een rol speelt en dat er wel degelijk een systeem achter zit, waar je onderdeel van kunt uitmaken zonder je daar zelf van bewust te zijn.”

‘Fuck it, ik krijg die rol toch niet meer’

Bette Midler is 73, Barbra Streisand is 77 en Jane Fonda is 81. Hoewel Claudia (44) zelf probeert vooral jonge mensen om zich heen te verzamelen en niet heel bewust met leeftijd bezig is, vermoedt ze wel dat ouder worden drempelverlagend kan werken als het gaat om zeggen wat je denkt:

“Deze vrouwen waren natuurlijk altijd al uitgesproken. Trailblazers, die gewend zijn om te vechten voor hun positie. Maar ik geloof ook dat je op een gegeven moment denkt: ‘Fuck it, ik krijg die rol toch niet meer.’ Waarom zou je dan niet lekker leeglopen op Twitter en Trump onder uit de zak geven? Zoals Midler vaak doet.”

Vrouwen die zich zelden uitspreken op social media, maar die wel degelijk een sterke boodschap hebben, zijn volgens Claudia Beyoncé, Madonna en Lady Gaga:

“Beyoncé heeft zo veel invloed gehad met haar boodschap van feminisme en anti-racisme. Lady Gaga die in haar muziek en performance duidelijk maakt dat het oké is om anders te zijn. En natuurlijk Madonna, die begeerte en de dominante rol in seksualiteit opeiste voor vrouwen.”

En in Nederland?

“Annie M.G. Schmidt was natuurlijk de absolute koningin van je eigen weg gaan en daarbij geen blad voor de mond nemen. Maar ook Hedy D’Ancona, Martine Bijl en in toenemende mate Lilianne Ploumen. Vroeger dacht ik altijd ‘dat is die mevrouw van de PvdA’ maar sinds She Decides, waarbij ze het opnam tegen het vrouwonvriendelijke beleid van die hork in de Verenigde Staten, denk ik wel: Ja, zo moet het.”

Kijk het hele gesprek in DWDD hieronder terug:

Populair bij BNNVARA