NPO
Sfeerfoto van De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door

De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Charlotte Bouwman vecht door: 'Elke 8 uur overlijdt er iemand door zelfdoding'

9 mrt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
charlotte
Het is alweer de 8e week die Charlotte Bouwman doorbrengt in de overdekte hal voor het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) in protest tegen de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. Bouwman grapte vanmorgen op Twitter:

'Ik blijf zitten tot aan alledrie mijn eisen is voldaan'

DWDD sprak met Bouwman over het protest en vroeg haar om de tussenstand op te maken:

"Dit is mijn achtste week. Ik heb vanaf het begin drie eisen geformuleerd en ik blijf zitten tot aan alledrie die eisen is voldaan. 

  • Het eerste punt is dat er een centrale helpdesk moet komen voor mensen met complexe problemen. Dat is gelukt. Die is er nu. Er gaat natuurlijk nog van alles mis, maar ik hoor ook goede verhalen. Zoals van een meisje die nu eindelijk een geschikte woonplek heeft gevonden.

  • Mijn tweede eis is een toezegging voor een oplossing waarbij specialistische hulp, die regionaal vaak niet te vinden is, landelijk georganiseerd gaat worden. Daar is inmiddels een plan voor geschreven, maar ik denk eerlijk gezegd niet dat dat hem wordt. Er staan geen oplossingen in voor de problemen die er zijn. Ik heb hier vrijdag een gesprek over met de staatssecretaris. Hopelijk wordt het plan voor die tijd nog ingrijpend gewijzigd, maar ik verwacht niet dat dat gebeurt.

  • Mijn derde eis gaat over de crisishulp. Volgens het ministerie zijn er in 2 jaar tijd slechts 11 meldingen binnengekomen van mensen die te lang moesten wachten, maar toen wij daar met Lijm de Zorg zelf onderzoek naar deden gaven binnen een week al 748 mensen bij ons aan dat meegemaakt te hebben. Slechts 22 procent van mensen die zich melden bij de crisisdienst kon meteen worden geholpen. "

crisis

'Mensen vragen me weleens: "Hoe lang kun je dit nog volhouden?" En dan denk ik: Fuck dat!'

"Ik snap heus wel dat het allemaal niet zo eenvoudig is, maar ik vraag dan ook niet om een einde aan de wachtlijstenproblematiek. Ik eis alleen de toezegging dat er een oplossing gezocht gaat worden voor de problemen die ik aankaart. Elke 8 uur overlijdt er iemand in Nederland na zelfdoding als gevolg van geestelijke problematiek. Een verdubbeling ten opzichte van 2010. De niet-geslaagde pogingen worden niet eens geregistreerd. Die extreme stijging zou aan de economische crisis liggen, wordt er dan gezegd. Hoe lang blijven we nog smoesjes verzinnen? Het lijkt soms wel alsof mensen de mensen die deze zaken moeten oplossen in een andere realiteit leven. Er moeten eigenlijk hartstikke veel bedden bij, maar we zijn nog niet eens gestopt met het afbouwen van de weinige bedden die we wel hebben."

"Mensen vragen me weleens: 'Hoe lang kun je dit nog volhouden?' En dan denk ik: Fuck dat! Hier moet gewoon een oplossing voor komen."
In dit bericht gaat het over zelfdoding. Mocht je behoefte hebben om over zelfdoding te praten, bel dan met 0900-0113. Of ga naar de website www.113.nl.