De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Boek van de Maand oktober 2019

  •  
29-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
214 keer bekeken
  •  
Boek van de Maand oktober 2019

Ons boekenpanel koos uit de grote stapel romans, non-fictie, poëzie, biografieën en essaybundels, hét boek van de maand. Het boek dat we niet mogen missen en móeten lezen. Er werd gekozen uit binnen- en buitenlandse boeken, mits in vertaling beschikbaar.  

Aan tafel ons All Star Boekenpanel: Ronnie Terpstra (Boekhandel Van der Velde, Leeuwarden), Grietje Braaksma (Broese Boekverkopers, Utrecht), Wouter Cajot (’t Stad Leest, Antwerpen) en Manda Heddema (Boekhandel De Koperen Tuin, Goes).  

Boek van de Maand oktober 2019: 'Verzamelde gedichten' - Menno Wigman

Wigmans Verzamelde gedichten is samengesteld door Neeltje Maria Min en Rob Schouten, zijn goede vrienden en de beste kenners van zijn werk.

Menno Wigman overleed op 1 februari 2018 op 51-jarige leeftijd. Wigman leed aan een hartziekte. Zijn overlijden was een slag voor de Nederlandse poëzie. Wigman was een van die weinige dichters die zowel zijn vakgenoten als het grote, in literatuur geïnteresseerde publiek voor zijn dichtkunst wist te winnen. Zijn gedichten zijn toegankelijk, zijn van een uitgesproken intensiteit met de beleving van het alledaagse. Van Wigman verschenen vijf dichtbundels, een dagboek, een essaybundel en vele vertalingen, bloemlezingen en gelegenheidsuitgaven. Tot de vele prijzen die hij kreeg, behoren de Gedichtendagprijs (2002), de Jan Campert-prijs (2002), de A. Roland Holstprijs (2015) en de Ida Gerhardt Poëzieprijs (2018).

De andere boeken van oktober zijn:

De wetten van water - Cynan Jones

Water is schaars geworden. De Watertrein die de stad bedient, loopt steeds meer het risico gesaboteerd te worden. Wanneer bekend wordt dat meer mensen dan aanvankelijk werd gedacht hun huis zullen moeten verlaten door de bouw van een IJsdok, gaan demonstranten de straat op en beginnen de levens van verschillende mensen in elkaar te grijpen. De wetten van water is een aangrijpend verhaal over liefde en verdriet en de wil om te overleven, dat een verontrustende glimp laat zien van de nabije toekomst. Cynan Jones is geboren in 1975 in de buurt van Aberaeron, Wales, waar hij tegenwoordig woont en werkt. Eerder verschenen van hem De lange droogte, De burcht en Inham.

Waagstukken - Charlotte Van den Broeck

In Waagstukken presenteert Charlotte Van den Broeck, elegant laverend tussen beschouwing en vertelling, dertien teksten over tragische architecten. Het zijn de ver halen van bekende en vergeten bouwmeesters die zelfmoord pleegden op of in een door hen ontworpen gebouw, of omwille van dat gebouw. Hun ingreep in de openbare ruimte mondt uit in een mislukking, of wordt door hen op een fatale wijze zo ervaren. Ze hanteren het gereedschap van de hoogmoed, maar falen.

Van den Broeck reisde de afgelopen jaren deze architecten en hun noodlot na. In een tocht langs hun laatste bouwwerken onderzoekt ze het verband tussen persoonlijk en publiekelijk falen, tussen het belang van de openbare ruimte en de autoriteit van de (doorgaans mannelijke) architecten. En natuurlijk is er een verband tussen bouwen en schrijven – want is niet alle scheppen een vorm van waaghalzerij?

Een stralende toekomst - Rebecca Makkai

Het is 1985 en de aidscrisis raast door Chicago. Yale Tischman wil als jonge homoseksuele man graag een nieuw leven opbouw in Chicago. Hij gaat op zoek naar vrijheid, verdraagzaamheid en bestaansrecht. Zijn nieuwe familie, een groep homoseksuele mannen, wordt echter een voor een getroffen door het aidsvirus. Ondertussen is Yale werkzaam in een museum en komt in contact met Nora, een oude dame die tijdens de WOI naar Parijs trok. De verzameling kunstwerken die Nora in bezit heeft, van onder andere Amedeo Modigliani en Chaïm Soutine, wil Yale graag toevoegen aan de collectie van het museum.
Van de vriendengroep blijft alleen Fiona over, het zusje van zijn beste vriend Nico. Fiona waakt met heel haar leven over de vriendengroep die uiteindelijk allemaal aan aids zullen sterven. Zelfs dertig jaar later voelt ze zich nog verantwoordelijk voor hun nagedachtenis. In 2015 reist ze af naar Parijs om haar uit het oog geraakte dochter Claire te gaan zoeken. Hier komt ze tot de ontdekking dat de aidscrisis haar eigen leven en de relatie met haar dochter meer heeft beïnvloed dan dat ze in eerste instantie had verwacht. Een stralende toekomst beschrijft de aidscrisis van begin tot einde: de beginjaren, het verloop en de gevolgen vele tientallen jaren later.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.