Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Artsen deden vroeger de vreemdste dingen...

10 feb 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
78 keer bekeken
TUmbie
Als je in de Middeleeuwen of zelfs 100 jaar geleden ziek werd, had je een flink probleem. Verdoven kon nog niet en antibiotica zou pas in 1928 worden ontdekt. Artsen deden daarom de vreemde dingen om je beter te maken. Urine proeven bijvoorbeeld. Medicijnmannen en vrouwen hielden er bijzondere methoden op na.

Soothing Syrup

Je losgeslagen koters in bedwang houden? Probeer dan ‘Mrs. Windslow’s Soothing Syrup’. Een eenheid van dit wondermiddel bevatte 65 milligram pure morfine! Veder zat er ook heroïne en opium in. Gelukkig kwam hier in 1910 een einde aan, toen een artikel in de New York Times vraagtekens zetten bij het middel en het daarna voorgoed verdween.
Soothing Syrup

Wheel of Urine

We gaan iets verder terug, naar de Middeleeuwen. Waar ziek zijn helemaal geen pretje was. Want was je niet helemaal jezelf? Koortsig, hoofd- kop of voetpijn? Dan toverde de dokter zijn of haar urinewiel tevoorschijn. De kleuren en smaken  op het bord moesten aanduiden waar je precies last van had. Ja, smaken. 
Wheel of Urine!

Laat maar lopen

Je hebt het vroeger vast gehad bij geschiedenis: de eeuwenoude medische praktijk waarbij je bloed laat vloeien. De reden: ieder lichaam vier ‘vloeistoffen’: bloed, flegma, gele gal en zwarte gal. Ben je ziek? Dan heb je van eentje te veel. Klinkt als een logische verhaal. 
Aderlaten

Kwik

Vanaf het einde van de vijftiende eeuw rukte syfilis op in Europa. Om dit te bestrijden, werd kwik gebruikt. Men dacht dat syfilis een virus was dat met een beetje zweten, kwijlen en overmatig plassen je lichaam zou verlaten. Precies de effecten die kwik op het menselijk lichaam heeft.
Kwik

Alle mannen in shock

Een man kan best wel eens last hebben van mindere prestaties in de slaapkamer. Bij zo’n intieme aangelegenheid wil je geen kopzorgen, maar volop genieten. Daarom is er nu viagra, maar aan het begin van het elektriciteits-tijdperk was daar de elektrische Penis-riem. Dat was vast niet volop genieten.
penis-band

Lobotomie

Lobotomie is een chirurgische operatie die rond het midden van de 20e eeuw werd toegepast. Tijdens de ingreep wordt de verbinding van het voorhoofdsgedeelte van de hersenen en de rest van de hersenen en het zenuwstelsel bijna geheel verbroken. De chirurg boorde eerst twee gaten in de schedel van de plaatselijk verdoofde patiënt en maakte de incisie in de hersenen. Eet smakelijk voor straks. 
lobotomie

Trepanatie

We blijven even in hetzelfde straatje. Het is een van de oudste chirurgische ingrepen die mensen hebben ontwikkeld, en werd met name toegepast als oplossing tegen aanvallen en migraine: Trepanatie. In de Middeleeuwen bonden ze je hoofd vast in een klem en boorden vervolgens met een handboor door je schedel heen. 
Trepanatie

Wat Bruin voor de hoest

Last van vastzittende hoest? Probeer dan ‘Heroin-Hydrocholoride’! Ontworpen door Bayer, die tegenwoordig ook gewoon zuigtabletten maakt. Misschien is dat een betere optie. 
heroine-tegen-hoesten

Happy ending?

Doctorsvoorschriften tegen hysterische vrouwen? Vaginale massage. Geen wonder dat er toen zoveel medicijnmannen waren.
vrfouwen-hysterie-663x1024

Populair bij BNNVARA