De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

14x waarom we Johan Cruijff nooit zullen vergeten

24-03-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
186 keer bekeken
  •  
Cruijff kijkt schuin-169twttr
Johan Cruijff, de grootste voetballer die Nederland ooit heeft gekend, is vandaag, 24 maart, precies een jaar geleden overleden. Een eerbetoon aan de eeuwige nummer 14, in 14 redenen waarom we hem nooit zullen vergeten. 
1. Vanwege deze goal tegen Argentinië op het WK van 1974
Johan Cruijff leidde het Nederlands elftal als aanvoerder door de poulefase van het WK van 1974 heen. Daar kwam Nederland tegenover Argentinië en maakte Cruijff zijn mooiste goal van het toernooi. Een goal die we nooit meer zullen vergeten. Later werd Cruijf uitgeroepen tot beste speler van het WK.
2. ‘Ieder nadeel heb zijn voordeel’
Cruijff was naast het veld net zo onnavolgbaar als op het veld. Het tempo waarmee hij (voetbal)wijsheden poneerde, liet menig journalist en televisiekijker verbouwereerd achter. Voordat je doorhad wat hij nou eigenlijk zei, was hij namelijk alweer drie parels van uitdrukkingen verder. In de loop der tijd werden het er zoveel dat er scheurkalenders en boeken mee vol geschreven konden worden. Sommige, zoals ‘ieder nadeel heb zijn voordeel’, zijn inmiddels zo bekend dat het vaste uitdrukkingen in de Nederlandse taal zijn geworden. Maar ja, ‘da’s logisch.’
3. Deze ‘but impossible’ tegen Atlético Madrid in 1974
4. Het Totaalvoetbal, ofwel: De Hollandse School
Ajax maakte er furore mee, maar op het WK van 1974 ging ook de rest van de wereld overstag voor het ‘Totaalvoetbal’. Dit systeem (meestal 4-3-3), waarbij de keeper ook aanspeelbaar is en verdedigers mee moeten kunnen aanvallen, stond sinds dat toernooi ook wel bekend als De Hollandse School. Zoals Cruijff zou zeggen: ‘De aanval is de beste verdediging.’
5. Deze penalty tegen Helmond Sport
6. De prijzenkast die hij vulde als speler en trainer van Ajax
Ajax werd met Cruijff in de gelederen maar liefst acht keer kampioen en won zeven maal de KNVB-beker (twee keer met Cruijff als trainer). Daarnaast won hij met Ajax drie keer de Europa Cup I en als trainer ook nog een keer de Europacup II. In het seizoen 1972 won het Ajax van Johan Cruijff de Eredivisie, KNVB Beker, Supercup I, Europese Supercup én de Wereldbeker.
7. De ‘Cruijff Turn’
Je hebt de ‘Panenka’ en een ‘Roberto Carlosje’, maar er zijn niet veel voetballers naar wie een bepaalde schijnbeweging is vernoemd. Cruijff kreeg het voor elkaar, met deze fantastische schijnbeweging op het WK van 1974.
8. Vanwege de blijvende invloed op FC Barcelona
Cruijff verruilde in 1973 Ajax voor FC Barcelona en werd dat seizoen gelijk kampioen. Vijf jaar later won hij ook de Copa Del Rey. Mooi, maar zijn echte verdienste aan de club was zijn trainerschap. Het was Cruijff die de club volledig in het teken van balbezit en aanvallend spel zette, tot de jeugdopleiding aan toe. Dat wierp zijn vruchten af: FC Barcelona werd onder zijn leiding viermaal kampioen, won de Europacup I en II, de Europese Supercup, de Copa Del Rey en de Supercopa (3x). Met 11 prijzen was hij tot Guardiola hem in 2011 versloeg de meest succesvolle trainer van FC Barcelona ooit. Cruijffs record van acht achtereenvolgende dienstjaren bij de Catalaanse club is tot op heden nog niet verbroken. Geen wonder dus dat er in Catalonië stemmen opgaan om hun stadion Camp Nou na de verbouwing volgend jaar om te dopen in het Estadio Johan Cruijff.
Por cierto dejaros de historias de Nou Camp Nou y llamar a las cosas por su nombre.
ESTADIO JOHAN CRUYFF pic.twitter.com/sSi4IEFknh
9. Omdat hij keer op keer liet zien dat voetbal toch echt een teamsport is
10. Omdat zijn naam fysiek op tientallen voetbalveldjes over de hele wereld staat
Over de hele wereld spelen jongeren in kansarme wijken op zogenaamde Cruijff Courts; kleine kunstgrasvelden waar weinig aan kapot kan. O.a. Japan, Zuid-Afrika, Curaçao, Brazilië en Maleisië hebben zo’n veld, maar ook in Nederland zijn er inmiddels zo’n zeven te vinden. Op al die velden moeten de jonge spelers zich houden aan de 14 regels van Cruijff, die met name sportiviteit benadrukken.
11. Deze perfecte boogbal
12. Zijn manier van al weten wat hij ging doen, ver voordat hij het deed
Cruijff vond voetbal een spel van het hoofd, niet van de benen. 'Je benen kunnen namelijk de bal niet bijhouden', was zijn typische logica. Cruijff wist zodoende al wat hij ging doen, ver voordat hij het deed. Dat is misschien wel het beste te zien bij deze goal tegen ADO Den Haag in 1972.
13. Deze dribbel over een hele helft
14. Cruijff had altijd een verrassing in zijn mouw
Zoals keeper Dido Havenaar kan beamen wist je bij Cruijff nooit wat hij nu weer met die bal zou proberen te doen. Je verwacht een pass, maar het wordt een doelpoging.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.