De Vooravond is gestopt. De talkshow met Fidan Ekiz en Renze Klamer is twee seizoenen op NPO 1 te zien geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Regenboog toepassen in de fotografie

06-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
223 keer bekeken
  •  
Regenboog
Peter Kuipers Munneke vertelde in de uitzending van De Vooravond over bijzondere en onbekende weersverschijnselen. Waaronder ook de omgekeerde regenboog. Dit is een halo-verschijnsel dat ontstaat door breking van zonlicht in ijskristallen. Dus niet zoals de regenboog die we allemaal kennen, waarbij het licht gebroken wordt door regendruppels.
Zelf kun je ook een regenboog maken en dit toepassen in de fotografie! Er zijn meerdere manieren hoe je dit kan doen.
 
Glas met water
Een kunstmatige regenboog kan gemakkelijk nagebootst worden met een transparant cilindervormig drinkglas dat tot aan de rand gevuld is met water. Plaats het glas op een vensterbank of op de rand van een tafel. Het zonlicht dat door het glas schijnt vormt neerwaarts een beeld op de vloer waarin je de regenboog kan zien. Zie je dit niet dan is het verstandig om het met een ander glas te proberen. Dit werkt namelijk niet bij iedere glassoort. 

Voordeel:
Het glas beweegt niet waardoor de regenboog op dezelfde plek blijft. Je kan hierdoor makkelijk je onderwerp in de regenboog plaatsen.
Nadeel:
Het moet zonnig weer zijn om dit uit te kunnen voeren en door de neerwaartse reflectie moet het onderwerp altijd laag geplaatst worden.

Spiegeltje en een zaklamp
Doe een spiegeltje in een vol glas water. De kamer moet donker zijn. Schijn met een zaklamp in het water, beweeg het totdat je een regenboog ziet en verplaats je glas zo zodat de regenboog op je onderwerp valt.

Voordeel:
De zaklamp is de lichtbron en daar heb je zelf controle over.
Nadeel:
Het is even zoeken voordat je de regenboog op de juist plek hebt en je moet in een donkere ruimte zijn om de regenboog te kunnen zien.

CD
Zorg ervoor dat de CD schoon is. Hou de CD tussen je vingers en beweeg de CD om de kleuren te zien bewegen. Je kan de CD als ondergrond gebruiken of hiermee het licht reflecteren. Wanneer je de weerkaatsing gebruikt moet je de CD wel dicht bij je onderwerp houden om de regenboog goed te kunnen zien.
 
Voordeel:
Makkelijke manier om een regenboog te zien. CD kan ook als ondergrond dienen, dit werkt goed bij bijvoorbeeld macrofotografie.
Nadeel:
Wanneer je de CD gebruikt als reflectiemiddel moet je de CD dichtbij houden. En een CD is klein, waardoor je beperkt bent qua belichting. Net zoals het spiegeltje in het glas, is dit het beste te zien in het donker.
Foto voorbeeld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.