De Vooravond is gestopt. De talkshow met Fidan Ekiz en Renze Klamer is twee seizoenen op NPO 1 te zien geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Even voorstellen: onze politiek redacteur Laurens Boven

12-02-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
815 keer bekeken
  •  
Thumbnail Laurens Boven
Vol trots presenteren we onze nieuwe aanwinst op de redactie: Laurens Boven. Hij werkte in totaal zo’n veertien jaar lang voor de redactie van BNR Nieuwsradio, eerst als correspondent in Berlijn en later als politiek verslaggever. We stellen hem even voor!

Hey Laurens, waar komt je passie voor politiek vandaan?
‘’Van kinds af aan ben ik al met politiek bezig geweest. Er was altijd best wat politieke discussie bij ons thuis en toen ik m’n eerste demonstratie bijwoonde, een kernwapendemonstratie in de jaren ’80, was ik zeven jaar. Dat heeft toen veel indruk op me gemaakt. Uiteindelijk ben ik in de journalistiek gaan werken, voornamelijk vanuit de gedachte dat het een van de weinige beroepsgroepen is waar je vrijwel onafhankelijk kan werken.’’

Samen met Sophie van Leeuwen schreef je een boek over de politiek in coronatijd, getiteld Stilte op het Binnenhof. Jullie gingen in gesprek met Kamerleden, ministers en journalisten over hun persoonlijke ervaringen tijdens de eerste besmettingsgolf. Welk gesprek is je het meest bijgebleven?
 ‘’Het gesprek met de Hugo de Jonge was heel indrukwekkend. Minister Bruins viel uit en De Jonge werd opeens de corona-minister, net op een moment dat niemand wist hoe erg het nog ging worden. Wat me is bijgebleven uit zijn verhaal is de machteloosheid die hij toen voelde en hoe confronterend de hele situatie voor hem was als vicepremier van een van de rijkste landen van Europa. Er waren grote tekorten en hij moest opeens de koning inschakelen om alsjeblieft te bellen met de CEO van Phillips om beademingsapparaten te regelen. Die kwetsbaarheid is Nederland natuurlijk niet gewend. De Jonge moest het maar fixen, iedereen keek naar hem. Hij zei me: ik stond gewoon met de pet in de hand.’’

In het boek bespreken jullie ook de rol van de talkshow tijdens het begin van de coronacrisis. Jullie beschrijven dat talkshows in de eerste maanden vooral in het ‘uitlegstandje’ stonden. Wat is de rol van de talkshow wat betreft corona in jouw beleving nu? 
‘’De journalistieke afstand tegenover de overheid is toegenomen ten opzichte van de eerste golf. Er wordt veel meer betwijfeld, meer zelf onderzoek gedaan en er worden meer critici aan het woord gelaten. Aan het begin van de uitbraak zat men dermate in onzekerheid dat er ook binnen de journalistiek een discussie ontstond over wat onze taak precies is. Moeten we nu een soort doorgeefluik spelen van de overheid? Of moeten we heel erg op de rem trappen en het overheidsbeleid meer betwijfelen? In die discussie moesten ook talkshows hun positie bepalen. Vanuit de overheid is er in de eerste weken ook vrij veel regie genomen over de communicatie, natuurlijk met de vele persconferenties, maar er is er ook invloed uitgeoefend op wie wanneer en bij welke talkshowtafel te gast moest komen. Gelukkig manoeuvreerden talkshows zich daar vrij snel omheen. Ze willen zich natuurlijk niet laten gebruiken als verlengstuk van de overheidscommunicatie.’’

De verkiezingen komen eraan! Welke belangrijke les uit de afgelopen periode nemen partijen mee volgens jou?
 ‘’Bij praktisch alle partijen is een belangrijke les van de coronacrisis dat de rol van de staat ertoe doet. Het is gebleken dat een sterke overheid veel kan bereiken en burgers kan beschermen als dat nodig is. Zeker op links put men daar een hoop enthousiasme uit, want met sterk overheidsingrijpen kunnen er ook andere dingen worden gefikst, zoals de arbeidsmarkt, de woningmarkt, onderwijs en klimaatverandering. Of er nou inhoudelijk echt verandering komt, daar gaat het niet zozeer om, maar het gaat wel om de globale nieuwe mindset. De tijd van het neoliberalisme, waarin de staat zich heel erg terugtrekt en de burger veel eigen verantwoordelijkheid geeft, lijkt een beetje voorbij. De corona-uitbraak is een katalysator geweest in dat omdenken.’’  


Laurens krijgt het druk de komende periode. De Vooravond besteedt uitgebreid aandacht aan de verkiezingen, met onder meer tafelgesprekken met de lijsttrekkers, politiek duiders en opiniemakers, plus een politieke rubriek met Emma Wortelboer.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.