De Vooravond is gestopt. De talkshow met Fidan Ekiz en Renze Klamer is twee seizoenen op NPO 1 te zien geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

De Vooravond Podcast 3: advocaat Meike Lubbers

08-12-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
375 keer bekeken
  •  
podcast afl 3. png
De Vooravond is op 15 februari 2021 weer op tv, maar maakt tot die tijd online content. Waaronder een podcast! Fidan en Renze ontvangen elke twee weken een gast en gaan het gesprek aan. In de derde editie schuift strafrechtadvocate Meike Lubbers aan. Ze praten onder meer over haar werk als advocaat, seksisme, haar eigen kantoor in Deventer, haar burn-out en cricket. 
Luister de podcast via jouw favoriete podcast-app.
Al eerder zat Meike aan de tafel van De Vooravond en vertelde zij ons meer over de invoering van een nieuw wetsvoorstel van Fred Grapperhaus, waarbij alle onvrijwillige seks als verkrachting wordt gezien. Ze vertelt over het gesprek. “Ik vind het belangrijk om juist in zo’n programma waar veel mensen naar kijken, het in een heel breed perspectief te plaatsen en mensen daarin mee te nemen. Ik denk dat die brede blik bij een strafrechtadvocate soms toch verkeerd valt, dat merkte ik toen wel.”

Kritiek

Aanschuiven in een talkshow levert vaak kritiek op. Renze vraagt hoe dit zit tussen advocaten onderling. Meike reageert: “Ik vind het niet kunnen dat je elkaar openlijk afvalt, zeker niet als vakgenoten. Ik vind het fijn als je me belt, Ik sta open voor kritiek, ik sta open voor verbeterpunten. Ik vind het fijn om hierover te praten want ook ik moet leren. Maar spreek mij persoonlijk aan.”

Fidan vraagt of seksisme mogelijk een rol speelt in deze kritiek. “Ik zou geneigd zijn om ja te zeggen, of dat zo is weet ik natuurlijk niet.” reageert Meike. Fidan herkent dit in de mediawereld. “Ik denk dat je meer te verduren krijgt als je in the picture staat als sterke vrouw.” Meike vertelt dat bij mannen vaak wordt aangenomen dat zij sterk kunnen zijn en voor zichzelf durven opkomen, terwijl daar bij vrouwen anders naar wordt gekeken.

Connectie

Ook gaat zij in op het verschil tussen werken in het ‘vriendelijke’ Groningen en het wat ‘hardere’ Amsterdam: “Ik ben advocate geworden omdat ik mensen wil helpen en altijd het kwetsbare in mensen zie. Ze hebben iemand nodig die voor hen opkomt. Dan heb ik een connectie met een individu nodig. In de grotere en hardere zaken in Amsterdam begon ik dat steeds meer te missen.”

Burn out

Tot slot vertelt Meike over een zware periode en de angst rondom haar burn-out. “Het voelde als een zwakte.” Zo legt zij uit dat ‘gewoon maar lekker doorgaan’ altijd haar instelling was. “Wanneer je dan ineens niks meer kan is het een heel proces om te kunnen denken ‘ik gun mezelf dit ook.’” Meike begon dit jaar haar eigen kantoor, Lubbers Advocatuur, in Deventer. “Ik ben niet iemand die in de stroom meegaat, ik ga juist tegen de stroom in. Ik moet mijn eigen koers kunnen bepalen en het idee dat ik dat nu kan, geeft mij een ontzettend groot vrijheidsgevoel."
Luister de podcast via jouw favoriete podcast-app.
Podcast gemist?
Luister de eerste aflevering met Ruud Smulders hier.
Luister de tweede aflevering met Eric van Eerdenburg hier.
Luister de derde aflevering met Meike Lubbers hier.
Luister de vierde aflevering met Thomas Erdbrink hier.
Luister de vijfde aflevering met Edson da Graça hier
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.