Sfeerfoto van De Vooravond
De Vooravond
De Vooravond

Vanaf 30 augustus weer elke werkdag opnpo1

De Vooravond heeft zomerstop, en is 30 augustus weer op de buis!
De Vooravond

De herkomst van The Carlton Dance

11 sep 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
82 keer bekeken
 Vrijdag in De Vooravond: Esmée van Kampen en Edson da Graça over de sitcom The Fresh Prince of Bel-Air. De iconische serie, waarin Will Smith een fictieve versie van zichzelf speelt, werd uitgezonden tussen 1990 en 1996, maar is nog altijd overbekend. Niet in de laatste plaats door het legendarische dansje dat acteur Alfonso Ribeiro in de serie doet: The Carlton Dance.

Ribeiro speelt de neef van Will, Carlton Banks. Een verwende, nerdy kakker die vaak slachtoffer is van Wills grappen. Hij toont in Huize Banks regelmatig zijn blijdschap door op de klanken van It’s Not Unusual van Tom Jones een dansje te doen. Of soms doet hij het gewoon stiekem alleen:
Het dansje is nooit verzonnen door de makers van de serie, maar kwam spontaan tot stand. In een interview met Variety legt Ribeiro uit dat in het script enkel stond: ‘Carlton danst’. Hij verzint daarna zelf de moves. Naar eigen zeggen haalt hij zijn inspiratie uit het oersaaie dansje dat Courtney Cox en Bruce Springsteen doen in de videoclip van Dancing in the Dark:  
Ook The White Man Dance van Eddie Murphy is een inspiratiebron.
The Carlton Dance is eigenlijk niet grappig bedoeld. Maar is dat natuurlijk wel. Feit is dat het ook geen makkelijk pasje is. Gelukkig is Ribeiro een begaafd danser. Al op jonge leeftijd is hij met niemand minder dan Michael Jackson te zien in een reclame voor een colamerk:
Ondanks het feit dat Will zijn neef Carlton pest, worden ze in de serie uiteindelijk echt goede vrienden en dansen ze zelfs samen een keer The Carlton. Wellicht met vooruitziende blik, want Will Smith heeft gisteren bekend gemaakt dat er  twee nieuwe seizoenen komen van Bel-Air, een dramavariant op The Fresh Prince. Wellicht zien we dan een dramatische Carlton Dance?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

De Vooravond Nieuwsbrief

Populair bij BNNVARA