De Ombudsman was een programma van de VARA. De twee gingen zo'n 40 jaar hand in hand. Wie de Ombudsman was? Na een aantal anderen was dat uiteindelijk Pieter Hilhorst.

Over De Ombudsman

de ombudsman
De VARA en De Ombudsman hebben samen een rijke geschiedenis. Programmamaker Tom Pauka zag in het voorjaar van 1969 in Scandinavië de invloed van ombudsmaninstituten. Hij bedacht rondom dit Zweedse fenomeen een televisieprogramma waarin kijkers vragen konden stellen en hun beklag konden doen over de overheid. Het programma moest de autoriteiten waarover werd geklaagd confronteren met hun falen en tekortkomingen.
Velen met mij
Op maandag 17 november 1969 was het programma voor het eerst te zien onder de titel Velen met mij. Presentator was Marcel van Dam. Al spoedig veranderde de naam van het programma echter in De Ombudsman. Maar de doelstelling van het programma veranderde niet; opkomen voor de belangen van burgers in hun strijd tegen de overheid. En de vele jaren dat het programma bij de VARA was te zien wist het programma vele onderwerpen op de politieke agenda te zetten en misstanden op te lossen.
De Konsumentenman
In 1983 maakte De Ombudsman plaats voor het programma De Konsumentenman. Dit programma liet de overheid buiten beeld en stortte zich vooral op de klachten van mensen ten aanzien van bedrijven.
De Ombudsman
27 jaar later kwam de VARA terug met De Ombudsman. Een programma dat qua stijl is meegegaan met de tijd, maar dat nog altijd de oude doelstellingen voor ogen heeft; mensen helpen die met of door de overheid in de problemen zijn gekomen. Een programma dat de overheid confronteert met de gevolgen van haar handelen en op zoek gaat naar een oplossing. Het programma werd gepresenteerd door Pieter Hilhorst. 
De Ombudsman kiest het perspectief van de burger maar blijft zowel naar de overheid als de burger met een kritische blik kijken. Door middel van het toepassen van hoor en wederhoor probeert de Ombudsman de betrokken partijen bij elkaar te brengen om zo, hopelijk, tot een oplossing te komen die niet alleen soelaas biedt voor de klager, maar ook voor mensen in allerlei vergelijkbare situaties.
Een magazine met meerdere items
Het programma heeft het karakter van een magazine waarin meerdere items aan de orde komen: het concentreert zich rond één belangrijke zaak, maar behandelt daarnaast ook kleinere zaken. Ook presenteert de Ombudsman elke uitzending een onderzoek dat gericht is op het overheidswezen. In het eerste seizoen schakelde hij elke week het O-Team in voor luchtigere onderwerpen.
Het programma stopte in 2012. Je kunt meer lezen over de geschiedenis van de Ombudsman op de biografie site van de VARA. Daarvoor klik je hier.