Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Without Remorse: zinderende actie; slap verhaal

  •  
30-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
66 keer bekeken
  •  
Without Remorse
Michael B. Jordan speelt een Navy Seal in goeddeels mislukte wraakthriller.
Navy Seal John Kelly (Michael B. Jordan) is een man die kan bewegen als de wind; die kogels kan ontwijken als geen ander. In de openingsscène van Without Remorse zien we hem op een missie in Syrië. Zijn team moet een gegijzelde CIA-medewerker bevrijden en stuit bij de inval op een aantal Russische huurlingen die een voor een vakkundig worden uitgeschakeld. Enkele maanden later worden Kelly’s teamgenoten tijdens een flagrante wraakactie op Amerikaanse grond een voor een geëxecuteerd. De schutters – die gelieerd zouden zijn aan de Russische geheime dienst – dringen ook Kelly’s huis binnen, maar vermoorden per abuis zijn zwangere echtgenote.
Nu heeft Kelly een kraakhelder motief: wraak. Without Remorse is dan ook een simpele film met een rudimentair plot: Death Wish (1974) meets Three Days of the Condor (1975), zoiets. Een film over complotten, waarbij je, als je goed kijkt, meteen de bad guy kan signaleren. En dus een film waarbij de ogenschijnlijke bad guy juist een good guy blijkt te zijn. Het is in dat opzicht opzienbarend dat uitgerekend Taylor Sheridan medeverantwoordelijk is voor het scenario: de man die de laatste jaren flink aan de weg timmerde met Sicario (2015), Hell or High Water (2016) en Wind River (2017).
Without Remorse
Sheridan kreeg in 2019 de twijfelachtige eer om het script – gebaseerd op de roman Without Remorse, van Tom Clancy - dat er al lag, van de hand van Will Staples, naar een hoger niveau te tillen. Maar Without Remorse lijkt een film die van meet af aan vervloekt is. Keanu Reeves zou de hoofdrol spelen maar wilde niet, en er was eerst een andere regisseur aan de film verbonden. Dat Sheridan en B. Jordan (de acteur is toch een van de grote namen van het moment) niettemin tekenden voor het project, ligt allicht aan het voorgeschotelde honorarium – en niet aan de artistieke mogelijkheden.
Without Remorse
Maar is Without Remorse dan een slechte film? Ten dele. De dialoog is bij vlagen tenenkrommend; zo heeft Kelly het over dat hij als ‘pion zal laten zien wat hij de koning kan aandoen’. En zien we hem na een grote schietpartij in Moermansk doodleuk wegrijden in een ambulance. De film hangt aan elkaar van kazig gewauwel en ongeloofwaardige taferelen. Maar de actie is wél zinderend, en regisseur Stefano Sollima ( ZeroZeroZero ) kiest bewust voor weinig adempauzes. Hoewel ook hij niet kan voorkomen dat Without Remorse een film is waar de makers misschien juist veel spijt van zullen krijgen.
Without Remorse, vanaf 30 april 2021 bij Amazon Prime Video
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!