Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

VOD Première: Annabelle Creation

  •  
03-12-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Deze even onwaarschijnlijke als effectieve griezelfilm over een enge pop is een schaamteloze ode aan de jumpscare.
 
De jumpscare is het filmische equivalent van keihard boe! roepen en hoewel ook flauw en lichtelijk irritant, het werkt wel. Als je er een heleboel van achter elkaar zet, krijg je een film als deze, een onderhoudende aaneenschakeling van schrikmomenten afgewisseld met onheilszwangere stiltes waarin een roedel weeskinderen in een veel te groot huis de ene onverstandige beslissing na de andere neemt.
De film gaat over het ontstaan van de bezeten pop Annabelle, na Chucky de bekendste horrorfilmpop die we kennen uit het uitstekende The Conjuring en de vrij slechte film Annabelle. De creepy pop blijkt in Annabelle Creation te zijn gemaakt door een poppenmaker wiens enige dochtertje bij een extreem bruut auto-ongeluk doodgaat en wier geest vervolgens in de pop overgaat, maar als spook is het meisje een stuk onaangenamer dan als meisje. Twaalf jaar na dato trekt een groepje weeskinderen bij de poppenmaker in huis en kan het feest beginnen:
Annabelle Creation haalt een deel van de entertainment-waarde uit de vrolijke ergernis bij de kijker over de oliedomme beslissingen van de weesjes, die keer op keer terug blijven keren naar dezelfde kamer waar ze juist moeten wegblijven - het is best leuk om naar je tv te schreeuwen 'pas op achter je!' of 'niet in die put kijken, trut!' als een van de wichtjes weer eens iets evident onverstandigs doet. Als de non die hun begeleidster is na bijna anderhalf uur 'we moeten hier wegwezen' roept, kan je alleen maar hulpeloos lachen, want normale nonnetjes en weesjes waren al ruim een een uur geleden opgestapt. Het is binnen het genre kortom allemaal niet zo innovatief maar de meisjes acteren allemaal uitstekend. Het zijn wel de minst geloofwaardige weeskinderen uit de filmgeschiedenis - ze zien eruit als steenrijke kakkertjes - en de non is de minst geloofwaardige non uit de filmgeschiedenis - ze ziet eruit als een fotomodel - maar dat is juist expres en grappig; alles is weelderig overdesigned, van de kinderen tot het huis aan toe. Het rustige tempo van de film draagt bij aan het effect van de jumpscares, want doordat er steeds een paar minuten niks engs gebeurt, ga je je af zitten vragen waar de volgende klap zal vallen en dat anticiperen op de schrik is even zenuwslopend als de schrik zelf, die een paar keer tot flink kippenvel leidt. Binnen het jumpscare-genre is dit een pareltje, kundig in elkaar gezet door scenarist Gary Dauberman en de Zweedse regisseur David F. Sandberg. Als je wilt weten wat je ongeveer te wachten staat, kijk dan even naar zijn horror kortfilm Lights Out, die hij later tot een lange speelfilm omwerkte maar als short te zien is op Vimeo. Ook erg effectief eng:
In plaats van de hele Annabelle Creation kun je ook alleen de jumpscares bekijken , wat natuurlijk valsspelen is en bewijst dat de jumpscare het echt hebben moet van de context, want op zichzelf staand zijn ze heel veel minder eng. Of kijk alleen de sterfgevallen , dat is nog korter.
Annabelle Creation is te streamen bij KPN, Ziggo, Tele2, T-Mobile thuis, Telfort, MovieMax, XS4ALL, iTunes, Pathé Thuis, MeJane, Online.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!