de Lagarde

VOD Filmklasieker: The Fly (1986)

  •  
20-08-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
The Fly
Gore en opmerkelijk romantische monsterfilm over een wetenschapper die zijn genen abusievelijk mengt met die van een vlieg. Het resulterende wangedrocht blijft intens veel van diens geliefde houden.
Regisseur David Cronenberg maakt tegenwoordig vrij 'normale' films ( A history of violence ) maar richtte zich in het begin van zijn carrière op filosofische 'body horror': films waarin de integriteit van het menselijk lichaam ernstig wordt geschonden, maar die je wel aan het denken zetten: Videodrome, Dead Ringers en Naked Lunch bijvoorbeeld. The Fly past ook in dat rijtje en is wat commerciëler dan die andere titels, maar zeker niet dommer. Een jonge Jeff Goldblum speelt op ironische en sexy wijze de wetenschapper Seth Brundle, die de eveneens jonge en sexy reporter Veronica (Geena Davis) op een feest meedeelt dat hij een uitvinding heeft gedaan die het leven van iedereen zal veranderen.
6430.w1509.0.bc09171
Hij wil haar graag één en ander laten zien indien ze hem vergezelt naar zijn lab, gevestigd in een pittoreske, oude stadswijk van Toronto. Zij vermoedt een versiertruc - de twee krijgen inderdaad een relatie in de film, net als de acteurs in het echt - maar er blijkt wel degelijk een wereldschokkende uitvinding te zijn, een ommekeer in transport in de breedste zin des woords. Te weten teleportatie: Seth kan een voorwerp of levensvorm in een soort high-tech cocon op atomair niveau door een laser / computer uit elkaar laten halen en vervolgens real time overstralen naar een andere cocon elders in het lab, alwaar de boel weer in elkaar wordt gezet.
6429.w1474.0.095c85f
Beam me up Scotty , kortom. Als de twee voor elkaar vallen, begint Veronica de experimenten om het proces te vervolmaken te documenteren voor het boek dat ze over de uitvinding wil schrijven. Er valt namelijk nog wel wat te verbeteren: lingerie wordt onbeschadigd overgestraald, maar bavianen komen binnenstebuiten gekeerd aan. Organische materie is aanvankelijk dus geen succes, maar Seth bekroont zijn werk door zichzelf uiteindelijk ongeschonden te teleporteren. Althans, zo lijkt het aanvankelijk. Helaas was Seth echter niet geheel alleen in de cocon; in The Fly speelt een doodgewone huisvlieg de grootste filmrol in de geschiedenis der vliegen (totdat Walter White het in een ander lab aan de stok kreeg met een soortgenoot in de briljante aflevering Fly van Breaking Bad ).
The Fly is een bijzondere horrorfilm omdat de film klein is gehouden - we bevinden ons voornamelijk in dat lab en The Fly sloopt geen wolkenkrabbers of wereldberoemde monumenten - en de romance van Seth en Veronica geloofwaardig is (afgezien van hun adembenemend lelijke jaren tachtig coiffures). Je leeft bijzonder mee met het tweetal en dat maakt de metamorfoses die de arme Seth moet ondergaan des te schokkender en hun blijvende liefde des te ontroerender. Verder is de film lekker goor, het blijft wel horror natuurlijk. Sinds The Fly is Jeff Goldblum eeuwig de intellectuele, doch sexy wetenschapper blijven spelen in Hollywood-films (zie Jurassic World: Fallen Kingdom en Independence Day ). Geena Davis kennen we sindsdien uit Thelma and Louise, A League Of Their Own en recentelijk Marjorie Prime. In The Fly stonden ze beiden nog aan het begin van hun carrières en dankzij hun prima rollen is de film nog steeds zeer het aanzien waard.
The Fly is momenteel te streamen op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!