Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

VOD Kijktip: Dogtooth

  •  
12-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Dogtooth
Deze inktzwarte satire op het gezinsleven doet grimlachen en huiveren en is een prima voorbereiding op onze volgende Filmclub-avond.
 
De Griekse regisseur Giorgos Lanthimos heeft inmiddels naam gemaakt in Hollywood; Nicole Kidman smeekte hem naar eigen zeggen om een rol in zijn vijfde speelfilm The Killing of a Sacred Deer ( 27 november te zien bij De Lagarde Filmclub ). In 2009 begon Lanthimos' succes met zijn tweede speelfilm Kynodontas (Engelse titel Dogtooth, betekenis: hoektand) die toen op het filmfestival in Cannes veel opzien baarde. Dogtooth is een af en toe lastige film, wegens het verregaande absurdisme en het pijnlijke (maar sporadische) geweld. Plaats van handeling is het luxueuze en stevig ommuurde landgoed van een naamloze Vader en Moeder die eveneens naamloze kinderen hebben, twee dochters en een zoon. Die kinderen zijn inmiddels jonge volwassenen maar zijn hun hele leven voorgelogen over de buitenwereld. Een van de grondslagen van de opvoeding is dat kinderen pas klaar zijn om het ouderlijk nest te verlaten als hun hoektanden uitvallen. Naar de motieven van de ouders is het aanvankelijk gissen, maar in de loop van de film wordt wel duidelijk dat de ouders de kinderen hebben willen afschermen van de echte wereld en koste wat het kost een door henzelf verzonnen werkelijkheid willen opdringen. Dat is natuurlijk precies wat in een veel mildere vorm in eigenlijk alle gezinnen gebeurt. In Dogtooth maakt Lanthimos de opvoeding zo absurd, dat je vanzelf vraagtekens gaat zetten bij hoe je zelf bent opgevoed of opvoedt. Niet zo in elk geval:
In het begin van de film brengt de vader, als de volwassen kinderen onvermijdelijk hun seksuele gevoelens willen uitproberen en er dus ellende dreigt, de buitenstaander Christina geblinddoekt mee naar huis. Zij stemt in met zijn vreemde voorwaarden en wordt een soort lerares in (seksuele) omgangsvormen. Het parachuteren van een buitenstaander in deze hoogst fragiele privé-werkelijkheid is natuurlijk vragen om moeilijkheden, hetgeen dan ook tot machtsverschuivingen en rampspoed leidt. Als de rook van deze intense tragi-komedie na 94 minuten is opgetrokken, weet je in elk geval zeker dat je een erg ongebruikelijke film hebt gezien die ten opzichte van de meeste andere films volkomen anarchistisch is maar zich wel netjes aan de eigen bizarre wetten houdt. The Killing of a Sacred Deer is een (iets) minder merkwaardige en meer toegankelijke film, maar in het gezin van Colin Farrell en Nicole Kidman dat daarin centraal staat, herken je wel bepaalde aspecten van het disfunctionele vijftal in Dogtooth. Ziehier de trailer (die overigens een gewelddadiger indruk wekt dan de film zelf):
Dogtooth is voor een paar euro te streamen op Cinetree.nl, Google Play en iTunes
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!