de Lagarde

VOD Filmklassieker: Terminator 2: Judgment Day (1991)

  •  
02-09-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
Terminator 2: Judgment Day
De CGI is inmiddels gedateerd, maar de actiescènes nog steeds intenser dan in veel moderne blockbusters. Arnold Schwarzenegger en Linda Hamilton zijn geweldig én keren volgend jaar terug in de 'echte' sequel.
De twee Terminator films van regisseur James Cameron (Titanic, Avatar) zijn klassiekers in het scifi-actiegenre maar de drie vervolgfilms die door anderen werden gemaakt stelden (zwaar) teleur; zelfs de terugkeer van Schwarzenegger als de robot kon in 2015 de warboel van Terminator Genisys niet redden. Deze zomer zijn de opnamen begonnen van de zesde Terminator-film, waarmee Cameron zich gelukkig als producent bemoeit en die we moeten zien als een direct vervolg op Terminator 2: Judgment Day van 27 jaar geleden. De andere delen mogen we vergeten en dat is, ook vanwege het bizar onduidelijke gedoe met tijdreizen, bepaald niet moeilijk.
6566.w1486.0.ad0f0e6
Terminator 2 is echter onvergetelijk: Arnold Schwarzenegger speelt de robot T-800 die terug in de tijd wordt gestuurd om de zoon van Sarah Connor (Linda Hamilton) te redden van een tweede robot genaamd T-1000 - een extreem intens acterende Robert Patrick - die zoontje John wil omleggen. Sarah kent de robots van het type T-800 nog uit de eerste film, toen een ander model - ook in de gedaante van Schwarzenegger - haar juist probeerde te vermoorden, maar de T-800 is nu door haar zoon in de toekomst ge-herprogrameerd en teruggestuurd, zodat om samen met Sarah en John kan voorkomen dat een wetenschapper (Joe Mortn) een chip maakt die in de toekomst Skynet mogelijk maakt. Dat is een AI-systeem dat de mensheid wil uitroeien via een uitgelokte atoomoorlog. Van al dit paradoxale en onlogische heen en weer reizen door de tijd heb je in deze film relatief weinig last; het gaat namelijk vooral om actiescènes als deze:
Acteur Robert Patrick heeft gelijk als hij de film karakteriseert als één lange klopjacht van de T-1000 op Sarah, haar zoontje en de T-800. En wat voor een klopjacht. De manier waarop Cameron een ballet heeft georganiseerd van motoren, auto's, kogels en helikopters is regelmatig adembenemend spectaculair, juist doordat de actie veel overzichtelijker blijft dan in moderne actiefilms van de Michael Bay-categorie. Dat overzicht zorgt ervoor dat je de keiharde botsingen en explosies ongeveer zelf voélt, ook door de keiharde geluidseffecten. Niet subtiel allemaal, wel prachtig. Bij het terugkijken valt op hoe goed Linda Hamilton de ietwat gestoorde moeder van John speelt en hoe beroerd Edward Furlong haar zoontje John speelt. De CGI waarmee de van vloeibaar metaal gemaakte T-1000 in elkaar is geknutseld, was indertijd revolutionair maar nu kijk je er niet meer van op.
6567.w1200.0.9159f6c
De medewerking van Cameron, Schwarzenegger en Hamilton aan de film van volgend jaar (hierboven zie je de eerste officiële foto, met Hamilton helemaal rechts) doet hopen dat dat project, met Mackenzie Davis ( Blade Runner 2049 ) in de hoofdrol, beter wordt dan de andere Terminator-films, maar zo niet dan hebben we altijd nog Terminator 2: Judgment Day, dat de tand des tijds bewonderenswaardig goed heeft doorstaan.

Terminator 2: Judgment Day is nu te zien op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!