Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Unbreakable Kimmy Schmidt: Kimmy vs the Reverend: vrolijk en memorabel

  •  
05-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
Unbreakable Kimmy Schmidt: Kimmy vs the Reverend
Interactieve special mag met recht een feestje genoemd worden, en giert heerlijk uit de bocht.
Afgelopen voorjaar zou Unbreakable Kimmy Schmidt: Kimmy vs The Reverend in première gaan. Om niet nader verklaarde redenen verscheen de special alleen in Engelstalig gebied. Wie de titel in de Nederlandse catalogus opzocht zag een mededeling waarin werd toegelicht dat het werk van stemacteurs nog niet was afgerond, mede dankzij de coronacrisis. Maar welke Nederlander kijkt Kimmy in het Nederlands? Sterker nog: Kimmy is in het Duits, Engels, Spaans, Frans en Turks te zien. Geen Nederlands te bekennen. Maar deze ergernis terzijde: de interactieve special is er eindelijk, en wachten loont. Het finale slotstuk is memorabel en stemt buitengewoon vrolijk.
Wie de special aanklikt kan ervoor kiezen om de tutorial te volgen. Die wordt gegeven door robot Yuko-3000 (Tina Fey), die uitlegt hoe de special werkt (het is in feite gewoon een kwestie van tijdig kiezen welke verhaalwending je verlangt). Dan wordt geschakeld naar de openingsscène: Kimmy (Ellie Kemper) en haar gevolg (Carol Kane als Lillian; Tituss Burgess als Titus; Jane Krakowski als Jacqueline) zijn aanwezig bij het passen van Kimmy’s bruidsjurk. Ze gaat namelijk trouwen met ene prins Frederick (Daniel Radcliffe in een charmante en geestige rol). Het is derhalve een heuglijke tijd, totdat ze op een boek stuit dat haar weer terugbrengt naar haar aartsvijand: dominee Richard (Jon Hamm).
Unbreakable Kimmy Schmidt: Kimmy vs the Reverend
Wat volgt is een zoektocht, een mysterie dat heerlijk uit de bocht vliegt.. Met een keur aan perfect getimede cameo’s, hilarische slapstick en fijne grappen. Tina Fey en co-schrijver Robert Carlock geven je echt het idee dat je voor even Kimmy’s leven hebt gehackt, doordat je voortdurend mag kiezen welke wending het verhaal neemt. Hoewel dat natuurlijk geenszins het geval is, sterker nog, als je de verkeerde keuze maakt (en er zijn er een hoop) dan word je zo weer terug getransporteerd in de tijdlijn. Op deze manier kan je – net als in de Black Mirror-aflevering Bandersnatch – talloze combinaties uitproberen, waardoor de special zich heerlijk leent voor een pretentieloze middag.
Unbreakable Kimmy Schmidt: Kimmy vs the Reverend
Dat begint bij het begin. Kiest Kimmy voor een dure jurk of een leuke jurk? Laten we Titus op een gegeven moment slapen of maken we hem wakker? Net als in het echte leven hebben op het oog banale keuzes grote consequenties. En let ook op de grote en kleine grapjes en de popcultuur waar ze naar verwijzen. Van gebbetjes over Conan O’Brien tot treffende bespiegelingen over het Amerikaanse Midwest. Het zit er allemaal in. Wat dat betreft benaderen de makers met dit laatste deel, dit feestje, zoals je het zeker mag noemen, de perfectie. Een terecht groots afscheid van de naïeveling die onze harten heeft gestolen.
Unbreakable Kimmy Schmidt: Kimmy vs the Reverend, vanaf 5 augustus 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!