de Lagarde

Troll: een Noors spektakel

  •  
30-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
Troll
Filmmaker Roar Uthaug maakte een Hollywoodfilm – inclusief episch monster en zinderende actiescènes – in Noorwegen.
Foto credits: Francisco Munoz
De Noren zijn trots op hun trollen en tonen dat graag, zie bijvoorbeeld de cultfilm Trolljegeren uit 2010, waarin een groep studenten in de Noorse woestenij stuit op een heuse trollenjager. In Troll krijgt dit geliefde onderwerp de Hollywoodbenadering. Filmmaker Roar Uthaug, die al spektakelfilms als The Wave (2015) maakte, knipoogt met zijn nieuwe project naar grote filmmonsters uit het verleden. Denk aan King Kong en Godzilla. Maar dan gesitueerd in Noorwegen en met een Noorse heldin: Ine Marie Wilmann ( Furia ) speelt Nora Tidemann, een paleontoloog die wordt ingeschakeld als er mysterieuze voetstappen worden gevonden bij een bergpas.
Tidemann, die vooral werkt aan opgravingen van dinosauriërs, herkent de sporen aanvankelijk niet. Maar haar vader – die in de Noorse wildernis woont – rept al snel over trollen. Maar dat kan toch helemaal niet? Wat volgt is een gedegen schouwspel waarin Uthaug de juiste ingrediënten mixt: een vleugje zwarte humor; een ontroerend moment hier en daar. Hoewel de actie het meest in het oog springt. En de trol en zijn menselijke vijanden zijn – en dat mag ook eens worden opgetekend – op indrukwekkende wijze in beeld gebracht. Ditmaal is er kennelijk niet beknibbeld op het gebruik van computereffecten.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Troll
Het enige nadeel van de formule waar Uthaug voor kiest is dat het verloop van de film zich wel laat raden. Dat is niettemin vaker inherent aan dit type actiefilm. Het is wel knap dat Uthaug, ondanks het feit dat hij een film maakt binnen een clichématig genre, vrijwel alle clichés – plechtstatig acteerwerk; flauwe oneliners – zo goed als weet te vermijden.
Troll, vanaf 1 december 2022 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!