Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Triple Frontier: thriller met dun laagje sociaal bewustzijn

  •  
14-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
Triple Frontier
De generieke actiethriller neemt zelfdienende hebzucht en geweld onder de loep.
‘De vraag is: mogen we eindelijk ons talent voor onszelf gebruiken en iets echt veranderen?’, aldus de gefrustreerde Special Forces-agent Santiago ‘Pope’ Garcia (Oscar Isaac), terwijl hij inpraat op zijn vermoeide groep vrienden om achter hem te blijven staan en hun missie te voltooien.
8784.w1782.0.31707ad
Santiago’s vriendengroep bestaat uit de strateeg Tom ‘Redfly’ Davis (Ben Affleck), de spierbundel William ‘Ironhead’ Miller ( Charlie Hunnam ), de snelle piloot Francisco ‘Catfish’ Morales (Pedro Pascal) en Ironheads jongere broer Ben (Garrett Hedlund). Het doel: de drugskoning Gabriel Martin Lorea (Reynaldo Gallegos) aanpakken, die naar verluidt miljoenen dollars schuilhoudt in zijn vesting. Santiago werkt al enkele jaren hard om diens terreurbewind te stoppen, maar in zijn achterhoofd schuilt eveneens de gedachte dat hij en zijn financieel worstelende vrienden eigenlijk een beloning verdienen voor hun diensten aan de Verenigde Staten. Met tegenzin gaan Redfly en de anderen akkoord met het plan, terwijl ze zich terdege bewust zijn van de consequenties die hen te wachten staan indien er een kink in de kabel komt.
8779.w1782.0.2bd9032
Regisseur Kathryn Bigelow (The Hurt Locker) was oorspronkelijk verbonden aan het project, maar uiteindelijk werd J.C. Chandor (A Most Violent Year, ook met Oscar Isaac) verantwoordelijk voor de regie. Samen met Mark Boal, de journalist en scenarioschrijver die eerder onder meer het scenario schreef van de Oscarwinnende film Zero Dark Thirty , pende hij het script.
8783.w1980.0.e91bb39
Hoewel het vijftal zich goed voorbereidt op de ambitieuze missie, blijkt alles toch moeilijker dan gedacht. De opmerkelijk idealistische Santiago heeft uitermate veel vertrouwen in het bekokstoofde plan, terwijl de rest daar toch anders over denkt. Het zijn allen gebroken mannen die hun emoties binnenhouden, en een psychologisch pantser vertonen aan de buitenwereld.
8780.w1980.0.672ef7e
‘De gevolgen van extreem geweld tegen andere mensen zijn biologisch en fysiologisch, de tol die je als krijger betaalt.’ Het is één van de oneliners uit Williams' promopraatjes. Het onderstreept tevens de voorspelbaarheid van het script. De gemiddelde kijker kan helaas vanaf de eerste minuut precies voorspellen wat er gaat gebeuren. Het is een eigenaardig gegeven, omdat Boal bekend staat om zijn gedetailleerde en sociaal bewuste scripts - zie The Hurt Locker en Detroit.
De cast bestaat uit solide acteurs, maar toch valt op dat niet alle personages even goed worden uitgewerkt. Met name Isaac en Affleck krijgen de ruimte om hun karakters kleur te geven (en vooral hun individuele tekortkomingen te benadrukken). De andere vrienden hebben beduidend minder ruimte om een blijvende indruk achter te laten. Ondersteunende acteurs zoals de informant Yovanna (Adria Arjona) zijn eerder plotmechanismen om het verhaal te verplaatsen.
8782.w1980.0.1ad2fc2
Triple Frontier heeft visueel gezien wel hoge productiewaarden. Chandor neemt je mee op een heftige confrontatie in de jungle tot aan een dramatisch helikopterongeval midden in de bergen – terwijl er altijd een gevoel van angst door de scènes heen sluimert.
8781.w1584.0.f626b21
Het idee achter de film is interessanter dan de executie. Triple Frontier is geen baanbrekende actiethriller, maar een onderhoudende film binnen het genre.
Triple Frontier, vanaf 13 maart 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!