Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Red Sea Diving Resort: wrang heldenepos

  •  
31-07-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
436 keer bekeken
  •  
The Red Sea Diving Resort
Thriller van de bedenker van Homeland mist historische nuance, maar is evenwel spannend.
Vanaf 1977 mochten Ethiopische joden gebruik maken van de zogeheten Wet op de Terugkeer: ze hadden het recht zich in Israël te vestigen en het Israëlische staatsburgerschap te verkrijgen. In The Red Sea Diving Resort zien we hoe een groep Mossad-agenten, onder leiding van Ari Levinson (Chris Evans), aan het begin van de jaren tachtig grote groepen Ethiopische joden weet te redden vanuit een hotel in Sudan, aan de Rode Zee. De Ethiopische Burgeroorlog woedt, en heeft veel slachtoffers gemaakt. Kabede Bimro (Michael Kenneth Williams) heeft zijn geloofsgenoten aan de andere kant van de oceaan zodoende om hulp gevraagd.
Regisseur Gideon Raff, bekend als de scenarist op wiens schrijfsels de televisiethriller Homeland is gebaseerd, besteedt in zijn nieuwste project aandacht aan een nobele daad; aan Israëliërs die zonder blikken of blozen hun leven op hun spel zetten. Deze onderneming kreeg destijds de naam ‘Operatie Broeders’ (dat is ook de alternatieve filmtitel). Het Israëlische leger wist duizenden Ethiopische joden clandestien te vervoeren naar hun nieuwe thuishaven Israël, vanuit het levensgevaarlijke Sudan – want in de film zien we hoe de handelingen van de groep die opereert onder een dekmantel nauwgezet in de gaten worden gehouden door een krijgsheer, gespeeld door Chris Chalk.
The Red Sea Diving Resort
De taak is om een duikhotel, een vervallen paradijs in de woestijn, te gebruiken als uitvalsbasis. Midden in de nacht kunnen dan kleine bootjes de vluchtelingen oppikken. Chris Evans’ personage wordt in deze spannende opdracht op locatie bijgestaan door collega-acteurs Haley Bennett, Michiel Huisman en Alessandro Nivola. Ook zijn er bijrollen voor Ben Kingsley en Greg Kinnear.
The Red Sea Diving Resort
Het resultaat is spannend, maar ook opmerkelijk. Voor een film die zich afspeelt in Oost-Afrika is het aantal enigszins uitgediepte zwarte personages bar weinig: Chalk geeft gestalte aan een cliché-tiran, en Williams speelt een eendimensionale held. Ook mag je vraagtekens zetten bij het gebrek aan nuance: een scène waarin een massagraf wordt vertoond gaat over in een shot van een sexy Evans, al joggend over het strand. En dan zijn er nog de ongeloofwaardige momenten, zoals wanneer Evans en zijn collega (ze zijn exploitanten van een duikhotel, niet waar) wanneer ze worden opgepakt in hun cel ronduit praten over hun missie. Geen enkele geheim agent zou dat doen…
The Red Sea Diving Resort
Het is prijzenswaardig van Raff om de helden van toen opnieuw in de spotlights te zetten, maar ook wrang. Gezien de bootvluchtelingenproblematiek van nu, en het feit dat er meer dan één miljoen mensen omkwamen tijdens de Ethiopische Burgeroorlog. Die gruwelijke context ontbreekt grotendeels in The Red Sea Diving Resort, omdat de film zich uiteindelijk meer laat omschrijven als een 'onnmogelijke missie' die mogelijk blijkt, een onvervalst avontuur. Dat gebrek aan historisch inzicht is een gemiste kans, in een film die het nu vooral moet hebben van spanning en sensatie.
The Red Sea Diving Resort, vanaf 31 juli 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!