Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

The Knight Before Christmas: zoete middelmatigheid

  •  
22-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
The Knight Before Christmas
De kerstfilm betreedt met volle overtuiging de gebaande paden binnen het genre.
Warme chocolademelk, flauwe grappen, en hagelwitte, gebleekte tanden verwrongen in een permanente glimlach. De film The Knight Before Christmas weet waar de gemiddelde kerstliefhebber van houdt, en levert het netjes af met een kerststrik.
In 1334 in Norwich in Engeland heeft Sir Cole Lyons (Josh Whitehouse, Poldark ) een droom: een echte ridder worden. Via magie die alleen in kerstfilms bestaat wordt hij via een amulet getransporteerd naar 2019, Ohio in Amerika, alwaar hij zijn missie dient te vervullen voor middernacht op kerstavond, want anders wordt hij nooit een echte ridder. Ondertussen worstelt Brooke (Vanessa Hudgens, The Princess Switch ), een lerares op een middelbare school, met haar persoonlijke leven. Op een sneeuwachtige avond botst de gedesillusioneerde Brooke tegen de charmante aspirant-ridder aan met haar SUV. Uit een schuldgevoel over zijn ‘geheugenverlies’ voelt Brooke zich verplicht om de raadselachtige man wegwijs te maken in de vreemde, nieuwe wereld. Kan Cole zijn missie vervullen?
The Knight Before Christmas
Het concept waarbij een hoofdpersonage onvoorbereid in een vreemde, overweldigende omgeving wordt gegooid, kan succesvol werken. Zie de musical-comedy Enchanted (2007) waar een prinses (Amy Adams) haar ‘happy ever after’ zoekt in de moderne wereld, of het romantische drama Kate and Leopold (2001), waarin een 19 e eeuwse heer (Hugh Jackman) terechtkomt in New York anno 2000. In The Knight Before Christmas werkt deze trope omdat de kijker eist dat de twee geliefden aan het einde van de kerstfilm de onvermijdelijke obstakels voor gemeenschappelijk geluk overkomen.
The Knight Before Christmas
Overmatig veel sneeuw, lelijke kersttruien en de oplopende spanning voor de feestdagen. Het script van Cara J. Russell probeert enkele komische elementen naar voren te halen, maar slaat vaak de plank mis. De aspirant-ridder worstelt met het gegeven van een stalen ros ofwel een auto, een koelkast, en de virtuele assistent Alexa. Toch is het opmerkelijk hoe snel Cole went aan zijn nieuwe omgeving en de technische vooruitgang, en dat na een enkele nacht voor de televisie. Het script bewaakt de balans met de nieuwigheden, waardoor in de tweede akte Sir Cole zich op zijn eigen manier in de moderne samenleving begint te mengen.
De film duurt iets te lang (vooral door het magere verhaal), maar het weet je aandacht vast te houden met de perikelen van de 13 e -eeuwse aspirant-ridder en zijn potentiële geliefde. De kleine (en grote) inconsistenties en clichés in het script worden gladgestreken door het spel van Whitehouse en Hudgens.
The Knight Before Christmas
Ondanks de fantasieloze vignetten is The Knight Before Christmas een verteerbare kerstfilm die je warm maakt voor de feestdagen.
The Knight Before Christmas, vanaf 21 november 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!