Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Spider-Man: Far From Home: romantisch schoolreisje

  •  
01-03-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Spider-Man: Far From Home
Wat, in naam van alles wat heilig is, doet Spider-Man in Broek op Langedijk? Het komt allemaal door zijn schoolreis. Ook de gedeeltelijke sloop van Venetië, Praag, Berlijn en Londen staat op zijn programma.
Hoewel de kosmos op magnifieke wijze gespaard bleef in Avengers: Endgame verloor Peter Parker, alias Spider-Man, in die film wel zijn mentor en vaderfiguur Tony Stark, alias Iron Man. In de nasleep van dit trauma gaat de 16-jarige Peter (met verve en achteloze souplesse gespeeld door de 23-jarige Tom Holland) in Far From Home met zijn klas op een (dure) vakantie door Europa. Dat, als het stof is neergedaald, een hoop schade lijkt te ondervinden van dit tripje. Een aantal ellendelingen uit een parallel universum - dat thema werd ook al aangeraakt in Into The Spiderverse - komt de al genoemde Europese steden namelijk bedreigen en alleen Spidey en zijn nieuwe vaderfiguur Mysterio - maniakaal goed gespeeld door Jake Gyllenhaal - kunnen ons continent beschermen tegen de grootschalige vernietiging van een aantal prominente toeristische trekpleisters. De monsters die het multiversum in petto blijkt te hebben, lijken hun slooptour namelijk te hebben voorbereid op TripAdvisor.
Spider-Man: Far From Home
Zoals we van het MCU gewend zijn, is de actie genadeloos snel, zijn de grappen slim en leuk en is de CGI van wereldklasse. De onvermijdelijke in-jokes en eindeloze zelf-verwijzingen naar de Marvel-mythologie zijn ook weer even welkom als voorspelbaar. Het is allemaal zeer meta, zeker doordat in het verhaal herhaaldelijk niets blijkt te zijn wat het lijkt. Spider-Man: Schijn Bedriegt was ook een goede titel geweest.
Spider-Man: Far From Home
Wat naast de talrijke actiescènes - zie de trailer - vooral opvalt is hoezeer Spidey dit keer de ruimte krijgt als verliefde en schutterige tiener. Zijn liefde voor en met MJ (gespeeld door Zendaya, die we kennen als Fola uit The OA en sinds kort de hoofdrol vertolkt in de HBO-serie Euphoria ) is eigenlijk de hoofdzaak in de film, net als zijn begrijpelijke maar nogal laakbare aarzeling om het redden van de wereld lager op zijn prioriteitenlijst te zetten dan het veroveren van het hart van MJ. Nick Fury (Samuel L. Jackson) wordt er in elk geval zeer moe en kwaad van, en Europa ontsnapt maar ternauwernood aan een architectonische en economische ramp. Vooral het toerisme zou zwaar te leiden hebben gehad als Peter Parker niet tijdig tot inkeer was gekomen, met dank aan de nagedachtenis aan - en postume hulp van - Tony Stark.
Spider-Man: Far From Home
Wat betreft Broek op Langedijk: dat is voor Nederlandse kijkers het grootste WTF?-moment uit de recente Hollywood-geschiedenis. Gedurende een minuut of wat vindt een gewonde en verdwaasde Spider-Man zichzelf terug in een politiecel in Broek op Langedijk met drie vriendelijke - maar wel degelijk gearresteerde - in KNVB-shirtjes gehesen Oranjefans (Jeroen van Koningsbrugge, Michael de Roos en Jan-Paul Buijs). Na een razendsnelle ontsnapping wordt hij opgepikt door een waanzinnig gaaf vliegtuig dat in een door molens omzoomd bollenveld landt, in wat zonder twijfel de duurste tulpen-filmscène uit de cinematografische historie is en blijft. Ook na het vertwijfeld raadplegen van de op de première aanwezige Marvel-kenners en het lanceren van onbevredigende theorietjes - is het omdat actrice Cobie Smulders Nederlandse wortels heeft of vanwege de achternaam van Tom Holland? - verliest de 'Marvel meets Broek op Langedijk'-scène niets van dat enorme WTF?-gehalte. Hoe kómen ze erop? Heerlijk, en veel te mooi om stuk te checken.
Spider-Man: Far From Home is nu te zien op Netflix. Deze recensie werd eerder geplaatst naar aanleiding van de bioscooprelease.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!