de Lagarde

Senior Year: slappe tienerkomedie

  •  
12-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Senior Year
Een 37-jarige streber (Rebel Wilson) ontwaakt na 20 jaar uit een coma en wil haar laatste jaar high school afmaken in een vervelende hommage aan tienerfilms als Clueless.
Je laatste high-school-jaar herleven is in zekere zin onmogelijk, maar wel een nadrukkelijke wens voor sommige dromers die vinden dat ze toen iets hebben gemist. Voor Stephanie Conway (Rebel Wilson) is dit echter een vereiste: ze raakt ergens rond het jaar 2000 in coma nadat ze (actrice Angourie Rice uit Mare of Easttown speelt de jongere versie van Conway) ongelukkig terechtkomt tijdens een cheerleaderstunt. Wanneer ze twee decennia later wakker wordt, dan is ze ‘een 17-jarige in het lichaam van een 37-jarige'. Ja, dat klinkt allemaal vrij onzinnig, maar Senior Year moet het niet hebben van al te kritische kijkers. Maar juist van liefhebbers van films als Clueless (1995) en liedjes als Sk8er Boi van Avril Lavigne.
De film is een groot excuus om de lievelingetjes van de makers – Amerikaanse zoete popcultuur van halverwege de jaren 90 tot 2010 – op te voeren. En de film is natuurlijk ook een verwijzing naar Freaky Friday (2003), waarin een moeder en dochter van lichaam verwisselen. Hoewel Conway al snel tot de conclusie komt dat haar lot iets tragischer is: ze heeft immers 20 jaar stilgestaan. Dus moet ze worden bijgepraat over de mores, de omgangsvormen. Wat kan je nog wel zeggen? Wat niet? Dat levert flauwe scènes op, zoals wanneer Conway een smartphone ziet: ‘Hé, is dat een kleine televisie?’
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Senior Year
Ook een raar en onbeduidend aspect van het verhaal is dat Conway ooit van Australië naar de Verenigde Staten emigreerde. Zodat Wilson lekker in het Australisch kan schmieren, dat lijkt het enige argument. De vraag rijst hoe bestendig dit soort dweperige high-school-komedies nog zijn. Áltijd gaat het over de oppervlakkigheid van populair zijn. Áltijd willen de tieners, of de dertiger in dit geval, niettemin tóch populair zijn, gezien worden. Dat gebeurt in Senior Year ook nog eens zonder de ironie die je bijvoorbeeld wel voortdurend aantreft in een serie als PEN15 : ook die komedie draait om high-school-nostalgie, maar dat thema op een veel intelligentere manier behandelt.
En bovenal: is Rebel Wilson eigenlijk wel grappig? Was ze dat ooit?
Senior Year, vanaf 13 mei 2022 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!