de Lagarde

Queer Eye S04: geeft vrolijk aandacht aan de vergetenen

  •  
18-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Queer Eye S04
De makers van de realityshow lijken in seizoen vier meer uitgesproken keuzes te durven maken.
Kritische kijkers zouden kunnen zeggen dat het trucje van de Fab Five, een groep goedgeluimde homo's die ingedutte Amerikanen een week lang een hart onder de riem steken en nieuwe inzichten bieden, inmiddels wel bekend is. En inderdaad: het verrast na vier reeksen niet meer als de flamboyante Jonathan ('grooming') weer spontaan begint te gillen, kok Antoni vol vuur pleit voor het gebruik van room in guacamole of de nuchtere Karamo ('culture') tijdens een ontboezemend gesprek zijn Yoda-pose aanneemt.
Maar waarom zouden de makers ook iets wijzigen aan deze nog steeds gouden formule? De inmiddels volledig op elkaar ingespeelde groep wil een positief geluid onder de aandacht brengen in deze tijd waarin dualisme en haat in het maatschappelijk debat de boventoon voeren, en diversiteit door veel Amerikanen als een schandvlek op de huidige samenleving wordt gezien. 'Ik heb nog nooit een normaal gesprek gevoerd met een homo', bekent een conservatieve boer wat verbaasd in de laatste aflevering van reeks vier.
Queer Eye S04
Waar de 'slachtoffers' van de Fab Five in de vorige seizoenen willekeurig gekozen leken, is er in de nieuwe reeks een patroon te ontwaren. Met alle acht 'make-overs' worden groepen of minderheden belicht die in de Amerikaanse samenleving weinig aandacht krijgen of in het verdomhoekje zitten.
Queer Eye S04
Jonathan keert terug naar zijn oude school om zijn aandoenlijk onbaatzuchtige juf een nieuw kapsel aan te meten, een voormalig bendelid dat na een schietpartij in een rolstoel belandde wordt de helpende hand geboden, een bejaarde man die jarenlang voor zijn ouders zorgde krijgt een duwtje in de rug. Er komt een jonge veteraan langs, een depressieve vader, en een latino zakenvrouw die er genoeg van heeft dat ze al haar hele leven tegen racisme en vooroordelen moet opboksen.
Ondertussen komen we steeds meer te weten over de achtergronden van de Fab Five zelf, die zonder gene hun eigen trauma's en ervaringen blijven delen. Net als een echte vriendschap zich als tijd verstrijkt verdiept, wordt ook de band die de kijker met de 'gay helden' heeft hechter. Queer Eye kan en mag wat ons betreft nog jaren doorgaan.
Queer Eye S04, vanaf 19 juli 2019 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!