Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Podcast van de week: Een nijlpaard kon lachen

  •  
10-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
571 keer bekeken
  •  
Een nijlpaard kon lachen
Seks, drank en decors: het geheim van Waku waku.
Michiel Eijsbouts worstelt al jaren met een grote vraag: waarom dronk zijn oom Wim zich dood? Hij was verantwoordelijk voor de sets van Waku waku, totdat de dierenquiz van het ene op het andere moment rücksichtslos van de televisie verdween. Oom Wim kon de schok niet aan, en verloor zich aan de graanjenever. Maar waarom moest het succesvolle Waku waku verdwijnen? Eijsbouts stuit op een Hilversums complot, dat hem via zijn tante Cor, Henny Huisman en het jacht van Ruth Jacott naar een schokkende waarheid brengt.
Een nijlpaard kon lachen is een uitermate geestige parodie op elke onderzoekspodcast die zichzelf iets te serieus neemt. In gortdroge monologen schetst Eijsbouts allereerst de situatie rond de start van Waku waku, met fragmenten over de opkomst van het internet en het premierschap van Wim Kok. De meligheid houdt niet meer op: om de zin horen we een uitdrukking met een dier erin, een jingle uit de jaren 90 of een verwijzing naar presentator Rob Fruithof (die presentator van Waku waku omdat hij jarig is op 4 oktober: dierendag). Het moment waarop Eijsbouts naar de KRO belt en doorverbonden wordt met de afdeling Dierenspelletjes is schaterlach-waardig.
Met drie afleveringen weet Een nijlpaard kon lachen precies op tijd op te houden. In die drie afleveringen ligt de grapdichtheid enorm hoog, en schiet het absurde verhaal alle kanten op. Op zo’n prestatie mag Eijsbouts zo trots zijn als een pauw.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!