Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Podcast van de week: Boven water

  •  
30-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
110 keer bekeken
  •  
Boven Water
Zeventig jaar na de Watersnoodramp vragen journalisten Floor Boon en Maarten Dallinga zich af of we aan de vooravond van een nieuwe catastrofe staan.
Foto credit: NRC
Zeventig jaar geleden kwamen ruim 1800 mensen om het leven bij de Watersnoodramp, toen na een zware storm de dijken massaal doorbraken. In de NRC-podcast Boven water schetsen journalisten Floor Boon en Maarten Dallinga een beeld van de gruwelen die de slachtoffers in 1953 meemaakten.
Maar Boven water richt de blik niet alleen achteruit: Boon en Dallinga vragen zich af of er niet nog zo’n catastrofale ramp in Nederland plaats zou kunnen vinden als gevolg van klimaatverandering. Zo richten ze zich onder andere op de overstromingen in de zomer van 2021 in Limburg, die het leven van duizenden mensen ontwrichtten. De journalisten trekken parallellen tussen de rampen, waarbij in beide gevallen de signalen werden genegeerd totdat het te laat was.
Boven water biedt een alarmerend verhaal over de gevaren van zulk extreem weer. Boon en Dallinga slagen erin om, via persoonlijke verhalen, de gevolgen van klimaatverandering van abstracte cijfers naar angstaanjagende ervaringen te vertalen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!