de Lagarde

Otherhood: komische coming-of-age-film over moederschap

  •    •  
02-08-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Otherhood
Angela Bassett, Patricia Arquette en Felicity Huffman in de hoofdrol als moeders op een missie om de relatie met hun zonen te veranderen.
‘Moederschap. Het gevoel dat naarmate je kind opgroeit je elke dag een beetje gedumpt wordt.’
Otherhood is een comedy met een coming-of-age -verhaal over moeders. De drie vriendinnen Gillian (Patricia Arquette; Boyhood, Medium), Carol (Angela Bassett; Black Panther , American Horror Story ) en Helen (Felicity Huffman; When They See Us , Desperate Housewives) zijn het zat dat hun volwassen zonen vrijwel niets meer van zich laten horen sinds zij naar New York zijn verhuisd. Wanneer zij op Moederdag ook niks van hun zonen horen, besluiten zij hun kroost op te zoeken en hen te confronteren.
Otherhood
In New York aangekomen proberen de vrouwen hun relatie met hun zonen  – die zeer verbaasd zijn dat hun moeders plotseling op hun stoep staan en liever willen dat ze weer weggaan – te veranderen, en in het proces ook zichzelf en elkaar. Gillian wil dat haar zoon Daniel (Jake Hoffman) met iemand anders gaat daten, maar komt erachter dat zij eigenlijk meer moet luisteren naar wat hij wil. Carol logeert als enige bij haar zoon Matt (Sinqua Walls) en is teleurgesteld dat hij niet meer doet met zijn diploma. Zij ondergaat de grootste emotionele transformatie – met hulp van een nieuw kapsel à la Queer Eye. En Helens zoon Paul (Jake Lacy) komt (eindelijk) uit de kast bij zijn moeder, waardoor zij geconfronteerd wordt met hoe zij met anderen omgaat.
Otherhood
De bemoeienissen van het drietal in de levens van hun zonen is soms schaamteloos en de drie lijken geen grenzen te kennen. Bijzonder is dan ook dat de film toch een gezonde balans in de relatie tussen de moeders en zonen probeert te zoeken, door de vrouwen wat zelfreflectie te geven.
De vrouwen ontdekken wie zij zijn zonder kind, of eigenlijk herontdekken ze wie zij zijn naast het moederschap, en hoe het moederschap verandert naarmate zijzelf en hun kinderen ouder worden.
Otherhood
De vrouwen worden als hele personen geportretteerd: als vrouw, moeder en vriendin, met emoties en seksualiteit. ‘Ik was een meisje voordat ik je moeder was!’ Hierdoor lijkt de film ook een ‘fuck you’ te zijn naar het seksisme- en leeftijdsdiscriminatieprobleem in Hollywood waar Patricia Arquette zich regelmatig over uitspreekt.
Otherhood is een woordspeling op het woord motherhood. Moederschap zonder het opvoedgedeelte: ‘anderschap’ (bijvoorbeeld een moeder zijn van een volwassen kind dat zijn moeder niet meer nodig lijkt te hebben). De film brengt op een eerlijke en komische manier de uiteenlopende emoties en de dynamiek in relaties tussen moeders en zonen, en vriendinnen en vrouwen met het moederschap in beeld.
Otherhood
Vernieuwend aan Otherhood is dat het verhaal zich concentreert op moeders en volwassen zonen – in tegenstelling tot bijvoorbeeld nieuwe moeders ( Workin’ Moms ) of moeder-dochter-verhalen (Jane the Virgin). De film is gebaseerd op de roman Whatever Makes You Happy van William Sutcliffe en werd geregisseerd door Cindy Chupack ( Sex and the City ). De scène waarin het drietal na een avond stappen gearmd op straat loopt, is als een ode aan het iconische Sex and the City.
Otherhood, vanaf 2 augustus 2019 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!