de Lagarde

Oscars 2020: Bong Joon Ho triomfeert

  •  
10-02-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Oscars 2020
Wie had kunnen bevroeden dat een Zuid-Koreaanse film Once Upon a Time in Hollywood, 1917 en The Irishman zou verslaan?
Foto credit: ABC
Wat een prachtig beeld: Bong Joon Ho die gebiologeerd naar zijn eerste Oscar kijkt. Liefkozend in zijn armen. Vier won hij er met z’n team, van de zes nominaties. Zondag stond de 92 e uitreiking van de Oscars dan ook goeddeels in het teken van Parasite: de satirische film die afgelopen jaar furore maakte in de Verenigde Staten, en ook in Nederland, qua bezoekersaantallen. Parasite won beste film, beste buitenlandse film, beste script en beste regie. Het is een ongekend resultaat – hoewel de zaal, met Tom Hanks voorop, duizelingwekkend hard klapte voor de onvervalste underdog.
Een ander hoogtepunt was het in memoriam, waarin zangeres Billie Eilish een cover van Yesterday zong, van The Beatles. De diashow begon met een foto van de onlangs bij een helikopterongeluk omgekomen Kobe Bryant, die zelf in 2018 nog een Oscar won voor de korte film Dear Basketball.
Een overzicht van de winnaars.
Voor zijn cinematografische werk in 1917 won Roger Deakins – dit was zijn 15 e nominatie (!) – zijn tweede Oscar, na Blade Runner 2049. Dit was ook de meest memorabele trofee voor de oorlogsfilm die, in tegenstelling tot bij andere awardshows, bij de Oscars grotendeels met lege handen naar huis ging.  
De Oscar voor beste soundtrack ging naar Joker. Hildur Guonadóttir was de vierde vrouw in de geschiedenis die deze in ontvangst mocht nemen.
American Factory won de prijs voor beste documentaire. De door Barack Obama geproduceerde film was evenwel niet de meest interessante titel uit de lijst: For Sama, een Syrische tragedie, had op papier betere kansen. En won vorige week nog de BAFTA voor beste documentaire.
Een andere misstap van The Academy is het toekennen van de award voor beste bewerkte script aan Jojo Rabbit. Filmmaker Taika Waititi won voor zijn weinig geestige Hitlerfilm, terwijl The Irishman (Steven Zaillian schreef het scenario) meer had verdiend.
Dat Laura Dern naar huis ging met de trofee voor beste vrouwelijke bijrol, was wel goed nieuws: een dag eerder won ze de prijs al bij de Independent Spirit Awards. Haar werk in Marriage Story is onovertroffen, én de eerste Oscar voor Netflix.
Brad Pitt nam de andere trofee voor de beste bijrol mee naar huis, voor zijn rol als stuntman Cliff Booth in Once Upon a Time in Hollywood. Hij gaf in een emotionele speech een sneer naar de republikeinen, die het mogelijk maken dat Donald Trump nog steeds resideert in het Witte Huis. Maar vooral zijn mooie woorden voor Quentin Tarantino, de regisseur van Once Upon a Time in Hollywood, vielen op.
En dan was er Joaquin Phoenix, die bij de BAFTA’s en de Golden Globes al belangwekkende toespraken gaf. Hij won voor zijn rol in Joker – terwijl Antonio Banderas de prijs had verdiend voor zijn ontroerende rol in Dolor y gloria. Ook ditmaal liet Phoenix zich van zijn geëngageerde kant zien. Met een speech over onrecht en dierenrechten. Hij besloot met een door zijn broer River – die overleed in 1993, na een overdosis - bedachte songtekst.
Beste actrice ging naar Renée Zellweger voor haar rol in Judy, als Judy Garland. Zij bedankte – en dat is een cliché – de andere genomineerden. Een erg ontzagwekkend gezelschap was het overigens niet – in deze categorie waren er weinig opzienbarende nominaties.
En dan waren er de prijzen voor Parasite. Na een verrassingsoptreden van Eminem ging de Zuid-Koreaan naar huis met de hoofdprijs. Schitterend nieuws: een niet-Engelstalige film die wordt gelauwerd. Betekent dit dat we de komende jaren méér verrassingen zullen ontwaren bij de Oscars? Dit valt te betwijfelen: het lijkt erop dat Parasite in de categorie ‘juiste plek op de juiste tijd’ valt. Maar het is wel een gevalletje van karma: hopen dat de Amerikanen honger krijgen naar meer buitenlandse cinema.
De belangrijkste winnaars:
Beste film – Parasite
Beste regisseur – Bong Joon Ho voor Parasite
Beste acteur – Joaquin Phoenix in Joker
Beste actrice – Renée Zellweger in Judy
Beste mannelijke bijrol – Brad Pitt in Once Upon a Time in Hollywood
Beste vrouwelijke bijrol – Laura Dern in Marriage Story
Beste originele script – Bong Joon Ho voor Parasite
Beste bewerkte script – Taika Waititi voor Jojo Rabbit
Beste animatiefilm – Toy Story 4
Beste buitenlandse film – Parasite
Beste documentaire – American Factory
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!