de Lagarde

Netflix Première: 10 Cloverfield Lane

  •  
05-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10cloverfieldlane
Totaal verrassend 'vervolg' op Cloverfield is een prachtig vloeiend vertelde thriller die je een klein en loeispannend verhaal in trekt.
 
In het zeer elegante eerste kwartier van 10 Cloverfield Lane wordt bijna niet gesproken; de beelden en de muziek voeren je een stroom informatie en je brein doet de rest. Het is een erg mooi voorbeeld van woordeloze 'exposition', het introduceren van de hoofdpersoon en het neerzetten van de nieuwe situatie waarin zij verzeild raakt. Na dat kwartiertje weet je genoeg van haar en haar actuele situatie en ben je, waarschijnlijk, hooked.
Die hoofdpersoon is Michelle, gespeeld door Mary Elizabeth Winstead die later, ongetwijfeld op basis van deze sterke rol, de weergaloze Nikki Swango werd in Fargo 3. Michelle's actuele situatie is, na dat eerste kwartiertje, geen goede. Maar laten we zeggen dat er ook gezellige kanten aan zitten:
Die trailer houdt zich redelijk op de vlakte; het verhaal van 10 Cloverfield Lane kan van tevoren ook beter een beetje vaag gehouden worden, des te leuker zijn de heel onverwachte rukken die het scenario gaandeweg een paar keer aan dat verhaal geeft. Een van de scenaristen is Damien Chazelle, schrijver en regisseur van het totaal maar dan ook totáál verschillende La La Land.
Eigenlijk net zo'n groot verschil als 10 Cloverfield Lane vertoont ten opzichte van de film waarop het een soort vervolg is: de found footage monsterfilm Cloverfield uit 2008 waarin New York door een gigantisch wezen te grazen wordt genomen. Hoewel je uiteindelijk begrijpt dat er parallellen zijn, staat 10 Cloverfield Lane als psychologische plattelands-thriller fier op eigen benen en hoeven monsterfilm-haters niet bang te zijn dat deze film niks voor hen is.
Wat de film vooral zo leuk en spannend maakt is dat Michelle zeer inventief omgaat met de ongewenste situatie waarin Howard (John Goodman) haar geheel ter goeder trouw brengt. De twijfel die het script zaait en de vele WTF momenten die Michelle samen met de kijker meemaakt naarmate het verhaal steeds wat duidelijker wordt, doen de rest. Het leverde de film een Rotten Tomatoes rating van 90% op en op Metacritic scoort de film 76; iedereen was uiterst verbaasd over hoe goed en onverwacht deze tweede film in het Cloverfield universe was. De derde, God Particle, gaat komt in februari in de bioscoop en speelt zich af aan boord van een ruimteschip en wordt dus wederom geheel anders dan de beide voorgangers.
10 Cloverfield Lane is te streamen op Netflix, Pathé Thuis, iTunes en Google Play
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!