Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Mid90s: jeugdig fatalisme in LA

  •  
31-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
196 keer bekeken
  •  
Mid90s

© A24

Jonah Hill contempleert de jaren negentig in zijn knappe speelfilmdebuut als regisseur.

Acteur Jonah Hill contempleert de jaren negentig in zijn speelfilmdebuut als regisseur Mid90s. De film, die zich afspeelt in 1996, is deels gebaseerd op zijn tienerjaren in Los Angeles en draait om de 13-jarige Stevie (Sunny Suljic in een knappe rol) die opgroeit met zijn moeder Dabney (Katherine Waterston) en zijn broer Ian (Lucas Hedges). Dabney, die jong moeder werd, heeft vooral aandacht voor zichzelf, waardoor Ian, zeker in de nachtelijke uurtjes, de vrije hand krijgt om zijn broertje te terroriseren. In het skateboarden vindt Stevie vervolgens zijn remedie en zijn vrijheid. Hoewel Mid90s niet per se een skatefilm is.

Skateboarden fungeert wel als de motorolie die Stevie’s vriendengroep bijeenhoudt. Het is een bont gezelschap: zwart en wit, introvert en extravert. Maar allemaal zijn ze op zoek naar afleiding, omdat hun thuissituaties miserabel zijn. Op straat moeten de non-conformisten ondertussen van zich afbijten, zodat ze hun trucjes in de publieke ruimte kunnen uitoefenen. De jonge mannen – met prachtige rollen van onder meer Na-Kel Smith en Olan Prenatt – worden al snel Stevie’s nieuwe familie, met skaten als de bloedband. Hoewel het drankgebruik en de rokerij doornen in het oog zijn van Dabney, die het gevoel heeft dat ze haar zoon langzaam verliest.

Mid90s

© A24

Hill filmt dit coming-of-age-verhaal op 16 millimeter, waardoor de kleurrijke beelden van het zonovergoten Californië direct een nostalgische connotatie krijgen die memoreert aan skatevideo’s uit Jackass en MTV-videoclips. Sterker nog: een bioscoopmedewerker dacht naar verluidt dat Mid90s een verloren gewaande film uit de jaren negentig was. Buiten kijf staat dat Mid90s een film is die werd gemaakt in het nu, en die afstand tussen heden en verleden is voelbaar. De skatefilm laat zich vooral omschrijven als een melancholische terugblik.

Mid90s

© A24

Daarom doet Mid90s ook zo denken aan films als Kids (1995), puberkronieken uit datzelfde tijdperk waarin Mid90s zich afspeelt; films waarin jeugdig fatalisme prevaleert. Dat is dan ook het grootste manco van Mid90s ; dat Hill niet verder komt dan een flinke dosis weemoed – die overigens hevig wordt versterkt door de fijne soundtrack van Trent Reznor en Atticus Ross, en de popsongs van The Pixies en Nirvana. Maar het drama is wél een knap debuut. Over jeugdige uitzichtloosheid, en skaten als een tijdelijke uitweg – zoals dat in de HBO-serie Betty ook zo mooi wordt verbeeld.

Mid90s, vrijdag 1 september 2023 om 23.03 uur op NPO 3

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!