Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Logan Lucky: opvallend rustig van tempo

  •  
25-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Logan Lucky
Het lijkt een contradictie: onderkoelde ultra-meligheid. Maar Steven Soderberghs over-the-top overval-komedie Logan Lucky is precies dat.
Je hebt de hysterische meligheid van films als Ted maar ook de zeer droogkloterige meligheid van deze mallotige, onderhoudende en dit jaar in de bioscoop nogal geflopte film over slimme kinkels uit de staat Virginia die de kas van een NASCAR autorace-circuit plunderen tijdens een wedstrijd. Het gegeven van de 'onmogelijke, vermetele mega-roof zonder vuurwapens' is een variatie op dat in de Ocean's films van regisseur Soderbergh, die dit soort gelikte publieksfilms afwisselt met cerebraal werk als Behind the Candelabra, Mosaic  en The Knick. Maar dan minus de glamour in zijn Ocean's films; hier geen gezelschap gedistingeerde gentleman-bankrovers maar een groepje bestaande uit een bouwvakker, een oorlogsveteraan annex barman en een meester kluiskraker, die een net zo ingenieuze roof op touw zetten als George Clooney en Matt Damon in de Oceans's films doen.
6496.w1777.0.c9945bf
Hun obstakels: het uit en weer in de gevangenis krijgen van de kluiskraker en het onderscheppen van de ondergrondse buizenpost waarmee alle cash van het circuit naar een kluis wordt geblazen. Ook deze keer gebruikt Soderbergh steracteurs: Channing Tatum, Adam Driver en Daniel Craig, die laatste in een rol die in niets aan zijn alter ego James Bond doet denken:
4943.w1400.0.65a296b
Logan Lucky is opvallend rustig van tempo - hoewel de actie enerverend genoeg is - en de acteurs nemen de tijd voor de knauwende Yankee-dialogen, die uit hun voegen barsten van de droge humor en zeer eloquent zijn. En soms zo grappig dat de acteurs lof verdienen voor het in de plooi houden van hun gezicht; er zullen vele, vele takes nodig zijn geweest. Channing Tatum als Jimmy Logan draagt de film, maar zijn zeer bijgelovige broer Clyde (Adam Driver) en autoracende en vuilbekkende zus Mellie (Riley Keough, kleindochter van Elvis) zijn verantwoordelijk voor de leukste grappen. Let ook op een onherkenbare Seth MacFarlane (Family Guy, Ted) als de afgrijselijke Britse sportdrank-magnaat Max, die voor de in dit genre noodzakelijke knokpartijen zorgt.
Aan de ene kant is Logan Lucky een formulefilm, maar aan de andere kant wel eentje met voldoende plotwendingen en afwijkingen om de zaak boeiend te houden; na een kwartiertje kijken weet je wel of deze intelligente flauwiteiten je bevallen of je een stap te ver gaan. Vrees in elk geval geen tekort aan hart – er is broederschap, een schattig dochtertje en lonkende liefde – en ook geen overschot aan autoraces; dit is een overval-film, geen autorace-film.
Onlangs regisseerde Steven Soderbergh overigens de film Unsane, een horrorthriller met Claire Foy ( The Crown ) die helemaal werd opgenomen met een iPhone.
Logan Lucky is vanaf 26 augustus te streamen op Netflix.
De film is tevens beschikbaar bij Ziggo Mediabox, KPN On Demand, Telfort, Pathé Thuis, XS4ALL, MeJane, MovieMax, Google Play, Online.nl, T-Mobile Thuis, iTunes en Tele2.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!