Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

La Famille Bélier: onderhoudend en geestig, maar ook weinig memorabel

  •  
31-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
631 keer bekeken
  •  
La Famille Bélier
Getalenteerd Frans acteursensemble tilt sleets verhaal naar hoger niveau.
Foto credit: Independent Films
De 16-jarige Paula Bélier (Louana Emera is naast actrice ook een bekende zangeres) ontfermt zich al jaren over het veebedrijf van haar dove vader (François Damiens) en moeder (Karin Viard) op het Franse platteland. Ze telefoneert met de bank, treedt als tolk op met zakenpartners en is de spreekbuis op de lokale markt waar de Béliers hun kaas verkopen. Op een dag ontdekt de muziekleraar (Éric Elmosnino speelt een grijpgrage, onuitstaanbare, maar rechtvaardige docent) op Paula’s scholengemeenschap het onmiskenbare talent van zijn pupil. Waarop hij haar wijst op een zangwedstrijd in Parijs (met een plek op een befaamde muziekopleiding tot gevolg).
Het is een duivels dilemma voor de jonge vrouw, die haar familie niet in de steek wil laten maar tegelijkertijd een carrière buiten de boerderij wel ziet zitten. Door haar muzikale mentor wordt ze overreden om haar innerlijke talent te cultiveren – ten koste van haar werkzaamheden voor haar familie – terwijl pa en ma hiertegen bezwaar aantekenen. Want wie moet de volgende keer voor het dove echtpaar als tolk optreden? Exemplarisch is een scène bij de dokter waarin Paula haar ouders moet vertellen dat ze zich toch even drie weken van seks moeten onthouden, in verband met een schimmelinfectie – en vaderlief weigert de crème te gebruiken die de arts heeft voorgeschreven.
De dynamiek tussen de prima horende Paula en haar ouders en haar eveneens dove broertje Luca, is niet uitsluitend geestig en slapstickerig, maar legt in sommige scènes ook bloot hoe Paula juist wordt uitgesloten; omdat ze kan horen. Hoewel het hoe dan ook van meet af aan buiten kijf staat dat het Paula gaat lukken om de denkbeeldige navelstreng met haar ouders door te knippen en te excelleren in de Franse hoofdstad. Dat hoort nu eenmaal bij dit coming of age-genre waarin jongelingen de Franse periferie verruilen voor een spannender en uitdagender bestaan in Parijs.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
La Famille Bélier valt in dat opzicht in de categorie feelgood. Waarin het acteursensemble erin slaagt om het weinig verheffende verhaal naar een hoger niveau te tillen. Hoewel je tijdens het zien van La Famille Bélier ook merkt dat de film stamt uit 2014. Nét voor het MeToo-tijdperk (de muziekleraar doet dingen die nu zonder twijfel als onbetamelijk zouden worden beschouwd) en met achterhaalde grappen (een kalf krijgt de naam Obama). In dat opzicht is de komedie het bewijs hoezeer sommige films onderhoudend maar geenszins memorabel zijn.
La Famille Bélier, op 1 januari 2023 om 15.10 uur te zien op NPO 2 en daarna tijdelijk op NPO Start
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!