de Lagarde

Imagine Filmfestival: Alien ontleed en andere fijne sci-fi

  •  
15-04-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Imagine Filmfestival
In Eye Amsterdam is hét jaarlijkse festival voor horror, fantasy en 'wierde' films gaande. Dit jaar ook met een sterke sciencefiction programmering.
In 1979 verscheen een baanbrekend scifi-horror meesterwerk in de bioscoop met de tagline 'in space no one can hear you scream'. Alien was de doorbraak van regisseur Ridley Scott en actrice Sigourney Weaver en hoewel de film qua design, ensemble cast, visuele effecten en muziek vele hoogtepunten kent, is 'het' moment van Alien uiteraard de beruchte chestburster scène, waarin de door een alien verkrachte en bezwangerde Kane (John Hurt) één van de daverendste mannelijke bevallingen uit de filmgeschiedenis meemaakt. De scène staat integraal op YouTube en heeft na veertig jaar nog niets aan kracht ingeboet:
In de documentaire MEMORY: The Origins of Alien ontleedt regisseur Alexandre Philippe deze scène zoals hij in een eerdere documentaire ook deed met de douche-scène in Hitchcocks Psycho: alle invloeden en inspiraties die Ridley Scott en zijn designteam en de acteurs gebruikten - dit schilderij van Francis Bacon blijkt bijvoorbeeld een directe inspiratie voor de Zwitserse kunstenaar H.R. Giger geweest te zijn bij het ontwerp van Kane's baby'tje - worden gedurende anderhalf uur gefileerd en besproken, terwijl we de beelden keer op keer te zien krijgen, inclusief opnames van achter de schermen waarbij we de bedieners van de bloedfonteinen die Kane's lichaam bij de bevalling voortbrengt gebroederlijk onder de tafel zien zitten. Je ziet dingen die je wellicht nog nooit waren opgevallen, zoals actrice Veronica Cartwright die domweg van haar stoel valt tijdens de bevalling. Ook andere details, zoals dat de scheepskat die in 'soft focus' op de achtergrond ook zit te eten tijdens de maaltijd van de crew, en de talrijke inspiratiebronnen voor het script van scenarist Dan O’Bannon worden onthuld, door onder anderen diens weduwe en andere zelfbenoemde Alien-experts en liefhebbers. De documentaire is verplichte kost voor fans, net als de gerestaureerde 4K-vertoning van de film zelf, die ook staat geprogrammeerd op Imagine.
Andere memorabele scifi is de vreemde Amerikaanse indy-scifi-film Prospect, over een vader en dochter die peperdure levensvormen oogsten op een planeet. De vader komt al vrij snel om het leven, waarna de zeventienjarige dochter gedwongen wordt tot een pact met een rivaliserende schatgraver. Heel low budget zonder dat dit stoort en heel beklemmend, met een prachtrol van de jonge actrice Sophie Thatcher.
Ook veelbelovend is het Zweedse epos Aniara, over een op hol geslagen ruimteschip waarin de mensheid naar Mars wordt geëvacueerd. Doordat de reis veel langer duurt dan gepland, vluchten de passagiers steeds meer in een virtual reality-machine, waarmee ze hun gelukkigste momenten op aarde kunnen herbeleven:
Al deze films zijn nog te zien op Imagine in het Amsterdamse Eye Filmmuseum. Overweeg ook zeker om de laatste dag van het festival te bezoeken, waarop zoals ieder jaar alle publieksfavorieten nog een keer te zien zijn. Tickets en meer informatie alhier.
MEMORY: The Origins of Alien, 16 april 15:25 uur
Alien in gerestaureerde 4K kopie, 16 april 17:15 uur
Prospect, 16 april 13:25 uur
Aniara, 18 april 15:25 uur
The best of Imagine, de hele dag op zaterdag 20 april

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!