de Lagarde

Game of Thrones: The Last Watch: docu zonder antwoorden

  •  
29-05-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Game of Thrones: The Last Watch
Geen antwoorden van de showrunners, maar wel een mooie hommage aan alle vakmensen op de set.
Foto credits: HBO
Hoop nergens op. Als er iets is dat Game of Thrones-fans weten, is dat het. Maar na een seizoen dat een deel van de fans teleurgesteld achterlaat, is er toch de hoop op verklaringen of antwoorden van de makers in de docu The Last Watch. Gemaakt tijdens de jaarlange opnames van het laatste seizoen. Maar zoals Ned Stark wordt die hoop in de eerste momenten gelijk de kop ingedrukt of ja, afgehakt. Want je krijgt geen antwoorden, sterker nog: we zien showrunners David Benioff en D.B. Weiss sporadisch in de achtergrond van de echte hoofdrolspelers: de vakmensen. Want dat is wat je wel krijgt: vakmensen met passie, een kijkje in het harde leven van werken op een miljoenenset, de liefde voor de serie en kleine grapjes die voor fantastische trivia feitjes zullen zorgen (een kerstboom met Sansa Claus).
Zo zien we het koppel dat verantwoordelijk is voor alle 'prosthetic makeup': Sarah en Barrie Gower, die voor de show soms weken achter elkaar op de set staan, waardoor ze hun dochter alleen elke dag met tranen in de ogen even spreken over FaceTime. En ‘Head of Snow’ Del Reid met zijn awardwinnende sneeuw, die door hem met zoveel precisie wordt verspreid, dat je je afvraagt waarom je dat nooit eerder is opgevallen. Maar de mooiste woorden komen uit de mond van vaste figurant - en ster van de documentaire - Andy McClay: 'Ik ben niet meer dan een figurant, maar dit heeft mijn leven echt veranderd. Dit waren de beste vijf jaar van mijn leven.' Waar er zeker momenten zijn in de documentaire waar elke kijker van onder de indruk raakt, zo is de hoofdstad Kings Landing gedetailleerd nagebouwd op een werf in Belfast, raakt het feit dat de hele serie met ontzettend veel liefde en nauwkeurigheid wordt gemaakt uiteindelijk het meest. De rel nadat er een koffiebeker in de serie terecht is gekomen is nu extra zuur; dat verdienen de maximaal 350 crewleden die op één dag tegelijk op de set staan niet.
Game of Thrones: The Last Watch
Hier en daar zien we de reactie van de acteurs op wendingen in de plot, zoals Kit Harington (Jon Snow) die emotioneel wordt bij de 'table read' als hoort dat hij Emilia Clarke (Daenarys Targaryan) doodsteekt, Vladimir Furdik (The Night King) die bijna in verbazing uitschreeuwt dat Arya degene is die hem uiteindelijk verslaat en Iain Glen (Jorah Mormont) die enigszins gelaten concludeert dat de dood van zijn karakter niet anders had gekund. Maar die flarden vallen in het niet bij de echte emoties die de acteurs laten zien bij het verlaten van de serie. Dat gevoel is het gevoel dat je tijdens de hele anderhalf uur voelt: familie.
Game of Thrones: The Last Watch
Net als bij het hele achtste seizoen is het een kwestie van verwachtingen bijstellen. The Last Watch geeft geen antwoorden, maar het geeft wel de liefde, de grootsheid en het gevoel van verbinding weer. Het is een mooie hommage aan Game Of Thrones, maar het verhaal eindigde toch echt met aflevering zes en daar zullen de fans het mee moeten doen. De allergrootste fans zijn sowieso blij, dat zijn namelijk de makers zelf.
Game of Thrones: The Last Watch, vanaf 27 mei 2019 op Ziggo
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!