Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Friends: The Reunion: alles uit de kast

  •  
28-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1096 keer bekeken
  •  
Friends: The Reunion
In eenmalige reünie, die zich eerder als een talkshow laat omschrijven, komt alles en iedereen voorbij.
Foto credit: Warner Media/HBO Max
Fans van Friends die hadden gehoopt op een échte reünie, met nieuwe afleveringen, zoals ze het bij Will & Grace enkele jaren geleden deden, zullen bij Friends: The Reunion thuiskomen van een koude kermis. De eenmalige hereniging laat zich eerder omschrijven als een talkshow, met de irritante James Corden (presentator van The Late Late Show) aan het stuur. Dat mag de pret evenwel niet drukken, want ze zijn er allemaal: Matt LeBlanc, Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, David Schwimmer en Matthew Perry.
Sentimentele muziek wordt aan het begin van de aflevering afgespeeld terwijl de castleden van toen één voor één de loods binnenwippen waar de welbekende set opnieuw is opgebouwd. De tissueboxen staan klaar, want de actrices houden het niet droog. Maar er wordt ook al direct, midden in de woonkamer, gegrapt over hoe LeBlanc Cox destijds sarde door haar dialoog – uitgeschreven op een tafel – net voor de eerste take uit te gummen. Na deze kennismaking neemt het zestal plaats op een bank bij de beroemde fontein uit de intro van de sitcom, waar ze worden bevraagd door Corden.
In vrijwel elk gesprek weerklinkt de impact van Friends als cultureel fenomeen. En dankzij deze reünie schijnt HBO Max er in één klap weer een colonne aan abonnees bij te hebben in de Verenigde Staten. Friends is nog steeds een hot item, zoveel is duidelijk. Dat benadrukken ook de makers, New Yorkers die destijds met Friends eigenlijk een karikatuur bedachten van hun eigen levens in de stad; een kroniek van hun ‘tight circle’. Die je ook een ‘white circle’ zou kunnen noemen. Een kritisch punt is natuurlijk dat Friends, uitgezonden van 1994 tot 2004, de indruk geeft dat er in The Big Apple toen alleen maar witte mensen woonden.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Het is dan ook ironisch dat fans van kleur, uit India en Ghana, hun liefde voor de televisieserie delen met de castleden in ingestuurde video’s. Friends is, ondanks de terechte kritiek toentertijd en achteraf, óók een universeel fenomeen. Misschien wel een mooi voorbeeld van escapisme. Terugvluchten naar het New York van de jaren negentig, eindeloos kijken naar Ross en Rachel. Die nostalgie is sterk aanwezig in de aflevering. Waarin ook veel terugblikken zitten, spelletjes worden gespeeld en scenario’s worden voorgelezen. Het is teveel om op te noemen, evenals de vele bijrol-acteurs die acte de présence geven, waaronder natuurlijk Gunther (James Michael Tyler) en de ouders van Monica en Ross, gespeeld door Christina Pickles (86) en Elliott Gould (82).
Tussendoor zetten beroemdheden als David Beckham en Kit Harington uiteen hoe zij destijds genoten van Friends en wat er nu precies zo goed aan is. En ook Smelly Cat, het befaamde lied van Phoebe, komt voorbij en wordt voorgedragen, samen met niemand minder dan Lady Gaga. Hoewel Kudrow er niet veel plezier in lijkt te scheppen – het voelt een beetje als een plichtmatig nummertje. Niettemin halen de makers van de hereniging alles uit de kast om voor eens en altijd een groot hoofdstuk uit de televisiegeschiedenis af te sluiten. Misschien wel een overgewaardeerd hoofdstuk – Friends is niet de beste sitcom ooit – maar dat zal de fans, voor wie deze aflevering vooral is gemaakt, allicht een worst wezen.
Friends: The Reunion, vrijdag 28 mei 2021 om 20.30 uur op SBS6
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!