Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Follow the leader: Sons of Anarchy

  •  
21-03-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
Sons
Wie zijn toch die artiesten die de opening van onze favoriete tv-series verzorgen? In deze reeks artikelen kijken we naar de bands, zangers en zangeressen die de leaders zongen. Deel 64: Curtis Stigers en Dave Kushner, bekend van Sons of Anarchy.
Het eerste wat je rond 2008, het jaar waarin Sons of Anarchy in première ging, over de serie hoorde was meestal: ‘Kijk eens hoe stoer Peggy Bundy in deze serie is.’ En dat klopt, Married with Children-actrice Katey Sagal speelt Gemma, die mijlenver verwijderd is van het personage waar ze ooit mee doorbrak. Maar wat bleek: na die eerste verbazing was Sons of Anarchy nog steeds de moeite waard. De serie over de gelijknamige Amerikaanse motorbende voelde als een combinatie tussen een western en een misdaadserie en was tot 2014 op televisie te zien. Alle seizoenen zijn momenteel terug te kijken op Netflix en binnenkort volgt er zelfs een spin-off getiteld Mayans MC.
Het Americana-nummer ‘This Life’ vormt de introductie voor de serie, en die is gepast. We horen slidegitaren en een tekst over motorrijden. Die gitaarpartij komt uit de koker van Dave Kushner. De Amerikaan is vooral bekend als de slaggitarist in de supergroep Velvet Revolver. In die band is hij tussen 2002 en 2008 actief met Guns n’ Roses-leden Slash, Duff McKagan en Matt Sorum en Stone Temple Pilots-zanger Scott Weiland. Daarnaast heeft Kushner de nodige ervaring in de hardrock als gitarist voor onder meer Danzig, Electric Love Hogs en Wasted Youth.
Kushner bedenkt de gitaarriff die centraal staat in het nummer, en laat deze meteen horen aan Bob Thiele, die verantwoordelijk is voor de muziek in Sons of Anarchy. ‘Ik vond het geweldig, dus ik pakte meteen een akoestische gitaar erbij om mee te spelen’, vertelt Thiele. ‘Voordat we het wisten, was het nummer geboren. Het ging allemaal zo snel, dat we niet eens de tijd namen om te stemmen. Dus nu moeten we al een paar jaar leven met een licht ontstemde versie van ‘This Life’. We hebben geprobeerd om het opnieuw op te nemen, maar de magie van die eerste versie verdween.’ Kushner legt uit: ‘Als je gitaar speelt en dit nummer wilt oefenen, dan zit alles eigenlijk net tussen twee noten in.’
En dan is er ook nog de zangpartij, uitgevoerd door Curtis Stigers. En waar Kushner een link heeft met de rockmuziek, is ‘This Life’ voor de zanger een redelijke ver-van-mijn-bed-show. Stigers is namelijk oorspronkelijk een jazzsaxofonist, die af en toe ook zingt. Hij breekt in de jaren 90 door met zijn poppy jazztracks, zoals zijn cover van (What's So Funny 'Bout) Peace, Love, and Understanding op de soundtrack van The Bodyguard.
De uitnodiging om ‘This Life’ te zingen, bezorgde de Amerikaan uiteindelijk een heel ander publiek. In de voorgaande jaren bracht hij onder meer odes aan Frank Sinatra, en nu bezingt hij ineens het leven op een Harley Davidson. ‘Het was ontzettend leuk om te doen’, herinnert hij zich. ‘Ik denk dat ik nu wat fans in 'biker bars' heb. Dan kom ik daar aan in m’n pak met m’n smalle stropdas, en zou ik zo achterop de motor mogen stappen.’ En niet alleen de motorrijders blijken het nummer te waarderen: ‘This Life’ ontvangt in 2009 een nominatie voor de Emmy voor het beste intronummer van een tv-serie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!