Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Follow the leader: Hawaii Five-O

  •  
18-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
Hawaii Five-O (1968)
Wie zijn toch die artiesten die de opening van onze favoriete tv-series verzorgen? In deze reeks artikelen kijken we naar de bands, zangers en zangeressen die de leaders zongen. Deel 68: Morton Stevens, bekend van Hawaii Five-O.
Wanneer in 1980 de laatste aflevering van de originele serie wordt uitgezonden, is Hawaii Five-O de langstlopende Amerikaanse politieserie. Dat record van twaalf jaar is inmiddels weliswaar verbroken, maar de 279 afleveringen tellende serie rond agent Steve McGarrett (gespeeld door Jack Lord) kende grote successen. Inmiddels is er ook een remake, die op dit moment ook alweer bezig is met het achtste seizoen.
Maar ondanks die 279 afleveringen is er één ding waar Hawaii Five-O vooral om bekend staat: de intromuziek, geschreven door Morton Stevens. De stuwende 'drum roll' gevolgd door het ultra-vrolijke riedeltje op een trompet is een typische oorwurm. De instrumentale track is in de loop der jaren ook voor allerlei zaken gebruikt, waaronder zelfs een reclame voor Sun-vaatwastabletten.
Hoe vrolijk de klanken van het themaliedje ook zijn, de toedracht naar het schrijven ervan is minder gezellig. De Amerikaanse componist Morton Stevens is in 1968, het jaar waarin de eerste aflevering van Hawaii Five-O wordt uitgezonden, al een redelijk grote naam, dankzij zijn samenwerking met Sammy Davis Jr. Daarnaast zit hij achter de muziek van een andere tropische serie: Gilligan’s Island. Wanneer Stevens bezig is met de muziek voor Hawaii Five-O, wil het echter niet echt lukken. Hij schrijft iets en laat het - zoals altijd - aan zijn vrouw Annie horen. Wanneer zij niet erg enthousiast reageert, stormt de componist weg en gaat hij weer achter zijn piano zitten.
‘Ik zei tegen hem dat er iets aan ontbrak’, vertelt Annie Stevens aan Star Advertiser. ‘Dit was gewoon niet goed genoeg. En toen begon hij als een gek piano te spelen. Daar komt dat heftige begin van het nummer vandaan. Toen hij terugkwam met het nummer was hij erg tevreden, en ik vond het ook sterk. Hij was blij dat ik hem boos had gemaakt.’
Boosheid is er - zo'n veertig jaar later - ook bij The Ventures. De band covert het themanummer in 1969 en scoort daarmee een grote hit. De groep is nog altijd actief, en staat ook nog altijd bekend als de band die het Hawaii Five-O nummer speelt. Wanneer bekend wordt dat er een remake van de serie aankomt, hopen de leden van The Ventures dat zij de intromuziek mogen inspelen.
Dat gebeurt niet. In plaats daarvan kiezen de makers voor een moderne versie met synthesizers. Die uitvoering doet het echter slecht bij het testpubliek. En dus gaan de producenten voor een nummer met een geluid dat dicht bij het origineel ligt, maar zónder The Ventures. ’Toen de versie met synthesizers werd afgekraakt, hebben ze gewoon onze uitvoering gekopieerd’, vertelt bandlid Don Wilson. ‘Dus je hoort ons niet. We worden bestolen.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!