Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Follow the leader: Band of Brothers

  •  
07-02-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
band of brothers
Wie zijn toch die artiesten die de openingen van onze favoriete tv-series verzorgen? In deze reeks artikelen kijken we naar de bands, zangers en zangeressen die de leaders zongen. Deel 58: Michael Kamen, bekend van Band of Brothers.
Met de bestorming van de stranden van Normandië op D-Day maakt Steven Spielberg met zijn Saving Private Ryan één van de meest iconische oorlogsfilms aller tijden. Drie jaar later, in 2001, duikt de regisseur wederom in de Tweede Wereldoorlog met de miniserie Band of Brothers, die hij samen met Tom Hanks (de hoofdrolspeler van Saving Private Ryan) produceert. Voor de muziek gaat het duo echter een nieuwe samenwerking aan: die met componist Michael Kamen.
De muziek voor Saving Private Ryan werd namelijk verzorgd door John Williams, één van dé grote componisten in Hollywood. En dan lijkt Michael Kamen misschien een stap terug te zijn, maar bij nader inzien valt dat mee. De Amerikaan, die een groot deel van zijn leven in Londen woont, heeft namelijk een imposante carrière, ook buiten de tv-wereld.
Kamen groeit op in New York, waar hij tijdens zijn opvoeding uitgebreid kennismaakt met klassieke muziek (hij zou later Beethoven verwerken in de muziek voor de film Die Hard) en al op zijn tweede begint met pianospelen. Maar zijn ouders hebben ook genoeg aandacht voor protestzangers als Pete Seeger en Leadbelly. En wanneer The Beatles in de jaren 60 doorbreken in de VS, kan Kamen de verleiding van de rock & roll niet langer weerstaan. Terwijl hij een opleiding tot klassiek musicus volgt op het Juilliard conservatorium, start hij het New York Rock and Roll Ensemble. Met die groep wil hij rock en klassiek combineren. In de zeven jaar dat het Ensemble actief is, brengt Kamen het succesvolle album Roll Over uit.
Nadat het New York Rock and Roll Ensemble uit elkaar gaat, schrijft Kamen de muziek voor een balletvoorstelling. David Bowie is aanwezig bij de première, en de zanger is zo onder de indruk van de muziek, dat hij Kamen vraagt als muzikaal regisseur van zijn Diamond Dogs-tournee. Het is de eerste samenwerking met een grote rockster. En er volgen nog meer grote namen. Zo verzorgt de componist de orkestrale muziek voor The Wall van Pink Floyd, maakt hij samen met Queen de muziek voor Highlander en staat hij op het podium bij Pavarotti & Friends. Voor zijn samenwerking met Metallica voor de S&M-concerten wint Kamen zelfs een Grammy voor de bewerking van het nummer ‘The Call of Ktulu’.
En dan is er dus ook nog zijn film- en televisiecarrière. Kamen ontvangt een Oscarnominatie als co-schrijver van ‘(Everything I Do) I Do It for You’ van Bryan Adams voor de film Robin Hood: Prince of Thieves. Met de muziek voor Band of Brothers wil de componist iets anders doen dan de verwachte militaire muziek. Kamen wil juist de menselijke kant van de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog samenvatten, en schrijft ingetogen muziekstukken. Ze behoren tot de laatste grote werken van de Amerikaan, die in 2003 op 55-jarige leeftijd overlijdt aan de gevolgen van multiple sclerosis.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!