Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Filmtips: Psycho, E.T. en Waterworld

  •  
11-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
E.T.
We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen voor je op een rij. Met deze week een Kevin Costner-flop, een Spielberg-klassieker en een Hitchcock-experiment.
Waterworld (1995)
Acteurs: Kevin Costner, Dennis Hopper, Jeanne Tripplehorn
Regie: Kevin Reynolds
7436.w1920.0.9a9acd5
Na successen als Robin Hood en The Bodyguard ging Kevin Costner halverwege de jaren negentig voor het eerst keihard onderuit met Waterworld. De destijds duurste film aller tijden, hoewel Titanic hem twee jaar later van die troon af zou stoten, faalde in de bioscoop. Waterworld is een soort 'Mad Max op het water', waarin Costner een vrouw (Jeanne Tripplehorn) en haar dochter (Tina Majorino, later nogmaals met Tripplehorn te zien in Big Love) helpt zoeken naar het mythische dryland. Tijdens de chaotische productie nam de acteur uiteindelijk de regie over van Kevin Reynolds (Robin Hood), waarna de twee knallende ruzie kregen. Alles werd later alsnog bijgelegd op de set van de miniserie Hatfields & McCoys (ook te zien op Netflix), waarvoor Costner een Golden Globe zou winnen.
E.T. the Extra-Terrestrial (1983)
Acteurs: Henry Thomas, Dee Wallace, Drew Barrymore
Regie: Steven Spielberg
7435.w1486.0.9101106
Jeugdklassieker van Steven Spielberg , geschreven door Melissa Mathison, die vlak voor haar overlijden in 2015 ook het script voor De Grote Vriendelijke Reus (tevens te zien op Netflix) voor de regisseur op papier zou zetten. In E.T. the Extra-Terrestrial sluit de jonge Elliott (Henry Thomas, onlangs nog te zien in The Haunting of Hill House ) vriendschap met een per ongeluk door zijn soortgenoten op aarde achtergelaten buitenaards wezen, die hij uit alle macht verborgen probeert te houden voor zowel de overheid als zijn familie. Een uber-schattige Drew Barrymore ( Santa Clarita Diet ) heeft een bijrol als het zusje van Elliott. Netflix voegde overigens de bioscoopversie toe; dus geen toegevoegde computereffecten en de agenten hebben gewoon pistolen in plaats van walkietalkies.
Psycho (1998)
Acteurs: Vince Vaughn, Anne Heche, Julianne Moore
Regie: Gus van Sant
7437.w1200.0.7026f5b
In 1997 boekte Gus van Sant een gigantisch commercieel succes met Good Will Hunting, waardoor hij het zich kon veroorloven om datgene te doen wat hem door iedereen werd afgeraden: een bijna shot-voor-shot remake van de Alfred Hitchcock-klassieker Psycho regisseren. De film werd door critici met de grond gelijk gemaakt (Vince Vaughn als Norman Bates?), maar heeft inmiddels ook wat medestanders. Quentin Tarantino zou later vertellen een fan te zijn en Steven Soderbergh heeft een zelfgemaakte mash-up van de oude en de nieuwe versie (getiteld Psycho's) in zijn privé-collectie. Overigens kun je op Netflix ook kijken naar de sequel op het originele Psycho (dat, mede dankzij Anthony Perkins, zowaar nog een prima vervolg is) en de eveneens prima te genieten prequel-serie Bates Motel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!