Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Filmtips: The Mist, Der Untergang en Zero Dark Thirty

  •  
30-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Zero Dark Thirty
We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen voor je op een rij. Met deze week de jacht op Bin Laden, monsters in een supermarkt en de val van Hitler.
The Mist (2007)
Acteurs: Thomas Jane, Marcia Gay Harden, Laurie Holden
Regie: Frank Darabont
7978.w1499.0.feccf9f
Hoewel Frank Darabont tegenwoordig voornamelijk in het nieuws komt met zijn rechtszaak tegen de producenten van het destijds door hem bedachte The Walking Dead , zullen filmfans hem altijd herinneren voor de gevangenisfilms The Shawshank Redemption en The Green Mile. Zijn derde Stephen King-adaptatie wordt echter vaak over het hoofd gezien: de horrorfilm The Mist, dat later ook een tv-serie werd, waarin Thomas Jane in een supermarkt monsters uit een andere dimensie van zich afvecht, terwijl een door religie geobsedeerde Marcia Gay Harden ( Code Black ) verdeling zaait onder de mensen daar. Toch was de keuze voor horror ook toen al niet zo vreemd voor Darabont: hij werkte aan het begin van zijn carrière namelijk aan de scripts voor onder meer de derde A Nightmare on Elm Street en de remake van The Blob.
Zero Dark Thirty (2012)
Acteurs: Jessica Chastain, Joel Edgerton, Jason Clarke
Regie: Kathryn Bigelow
7980.w1500.0.50caa84
Regisseuse Kathryn Bigelow leverde eind jaren tachtig begin jaren negentig vooral genrefilms als Point Break (actie) en Near Dark (horror) af, maar in 2009 was er plots Oscar-succes, toen het kleinschalige The Hurt Locker het beeldje voor de Beste Film wegkaapte voor de neus van Avatar, de grote blockbuster geregisseerd door haar ex-man James Cameron. Een paar jaar later werkte ze opnieuw samen met The Hurt Locker-scenarist Mark Boal aan Zero Dark Thirty, waarin Jessica Chastain de jacht op Osama Bin Laden leidt. De 160 minuten durende film wordt uiteindelijk afgesloten met de onvermijdelijke scène waarin het SEAL Team Six zijn inval doet. Overigens schreef Mark Boal het scenario voor het binnenkort op Netflix te verschijnen Triple Frontier , een film die oorspronkelijk geregisseerd zou worden door Bigelow.
Der Untergang (2004)
Acteurs: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara, Corinna Harfouch
Regie: Oliver Hirschbiegel
7981.w1504.0.373c08a
Momenteel kun je op Netflix kijken naar Er Ist Wieder Da, een komedie over de terugkeer van Adolf Hitler in de hedendaagse maatschappij. Een meer realistisch portret van Hilter zagen we in 2004, toen Oliver Hirschbiegel (die daarna qua films niet veel verder meer kwam dan flops als The Invasion en Diana) zijn laatste dagen in beeld bracht met het voor een Oscar genomineerde Der Untergang. De scène waarin Hitler (Bruno Ganz) in zijn bunker door het lint gaat is inmiddels overbekend en vaak gepersifleerd, maar ook de hartverscheurende scène waarin Magda Goebbels (Corinna Harfouch) beslist over het lot van de kinderen zal menig kijker zijn bijgebleven. Overigens staat naast Der Untergang ook het aan WOII gerelateerde The Reader, waar Kate Winslet haar tot nu toe enige Oscar voor won, nu op Netflix.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!