Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Filmtips: The Mask, Superbad en Toni Erdmann

  •  
06-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
Superbad
We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen voor je op een rij. Met deze week een groene Jim Carrey, een feestende Jonah Hill en een Duitse tragikomedie.
The Mask (1994)
Acteurs: Jim Carrey, Cameron Diaz, Peter Greene
Regie: Chuck Russell
8034.w1777.0.8055a74
Halverwege de jaren negentig raakte de filmcarrière van komiek Jim Carrey in een stroomversnelling. Dat was met name te danken aan een grote drieklapper in 1994, toen hij achtereenvolgens Ace Ventura, The Mask en Dumb and Dumber afleverde. Carrey geeft in The Mask gestalte aan een erg timide bankbediende, die stuit op een mysterieus masker, dat hem - uiteraard met wat hulp van de special effects van ILM - verandert in een live-action Looney Tunes-figuur. De film kent zijn oorsprong in een gewelddadig stripboek, dat beter geschikt zou zijn als horrorfilm, maar de makers besloten bij het adapteren om de boel om te gooien. The Mask was het acteerdebuut van Cameron Diaz en haar binnenkomst in de bank - waar Carrey en collega Richard Jeni met open mond naar kijken - is een eerste kennismaking die beklijft.
Superbad (2007)
Acteurs: Michael Cera, Jonah Hill, Emma Stone
Regie: Greg Mottola
8035.w1280.0.133a985
Vorig jaar waren Jonah Hill en Emma Stone samen te zien in de miniserie Maniac op Netflix, maar ruim tien jaar eerder speelden ze al eens 'love interests' in de komische tienerfilm Superbad. Het verhaal draait om beste vrienden Seth (Jonah Hill) en Evan (Michael Cera), die tijdens hun laatste periode op de middelbare school een plan smeden om met hulp van wat onrechtmatig verkregen alchohol - en derde wiel Fogell (Christopher Mintz-Plasse) - eens flink te feesten. Scenaristen Seth Rogen en Evan Goldberg, die inmiddels ook series als Preacher , Future Man en The Boys produceren, baseerden het filmscript op avonturen uit hun eigen jeugd in Canada en dat verklaart tevens de namen van de twee hoofdpersonages. Rogen heeft - net als SNL-veteraan Bill Hader uit Barry - ook zelf een rolletje als agent.
Toni Erdmann (2004)
Acteurs: Peter Simonischek, Sandra Hüller, Ingrid Bisu
Regie: Maren Ade
8036.w1777.0.015af7b
Met een speelduur van ruim 160 minuten is het een lange zit, maar liefhebbers van onconventionele komedies kunnen hun hart ophalen bij Toni Erdmann, dat in 2017 namens Duitsland werd genomineerd voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Lolbroek Winfried (Peter Simonischek) bedenkt een typetje waarmee hij het hectische leven van zijn altijd hardwerkende dochter Ines (Sandra Hüller) wat vreugdevoller hoopt te maken. Toni Erdmann werd geschreven en geregisseerd door Maren Ade, die momenteel voor Netflix werkt aan een tv-serie. De film zou een Amerikaanse remake krijgen, geschreven door Lena Dunham met Jack Nicholson als de vader (hij wilde speciaal voor de rol 'out of retirement' komen) en Kristen Wiig als de dochter, maar helaas heeft Nicholson het project inmiddels alweer verlaten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!