de Lagarde

Filmtips: The Lost City of Z, Spirited Away en Dirty Harry

  •  
01-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Spirited Away
We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Met deze week: een reis door de jungle, een Japanse animatieklassieker, en een roekeloze smeris.
The Lost City of Z (2016)
Acteurs: Charlie Hunnam, Robert Pattinson, Sienna Miller
Regie: James Gray
The Lost City of Z
Biografische avonturenfilm over de Britse ontdekkingsreiziger Percy Fawcett ( Charlie Hunnam ), die in Zuid-Amerika de grens tussen Bolivia en Brazilië in kaart probeert te brengen, wanneer hij op het spoor komt van een verloren beschaving midden in het regenwoud. Ondanks dat zijn collega's hem voor gek verklaren, zou hij deze 'Lost City of Z' door de jaren heen verschillende keren proberen te lokaliseren. Het publiek bleef grotendeels thuis, maar The Lost City of Z is een van de betere films die Hunnam (nu in de bios te zien in The Gentlemen en bezig met de serie Shantaram ) maakte na zijn jarenlange hoofdrol op televisie in het drama Sons of Anarchy. Vooral de grandeur waarmee regisseur James Gray ( Ad Astra ) de jungle fotografeert weet te betoveren.
Spirited Away (2001)
Stemacteurs: Rumi Hiiragi, Miyu Irino, Mari Natsuki
Regie: Hayao Miyazaki
Spirited Away
Magnum opus van Hayao Miyazaki, de Japanse filmlegende die door vrijwel iedere animator in dienst bij Disney wordt gezien als zijn of haar grote voorbeeld. Het sprookje Spirited Away volgt de 10-jarige Chihiro, die gescheiden wordt van haar beide ouders wanneer ze belandt in een geestenwereld, en vervolgens haar weg terug naar huis moet zien te vinden. De animatie is overdonderend en inventief, het verhaal zit tot aan de nok toe vol met fascinerende wezens en personages, en de film is eindeloos herkijkbaar voor zowel jong als oud. Spirited Away won in 2003 dan ook volledig terecht de Oscar voor de beste animatiefilm. Overigens is Netflix de hele catalogus van Miyazaki aan het toevoegen, bekijk het release-schema , met vandaag ook Princess Mononoke.
Dirty Harry (1971)
Acteurs: Clint Eastwood, Andrew Robinson, Harry Guardino
Regie: Don Siegel
Dirty Harry
Na zijn succes als naamloze revolverheld in de films van Sergio Leone maakte Clint Eastwood in 1971 met Dirty Harry een 'urban western'. Het personage was de verpersoonlijking van het 'eerst schieten, daarna vragen stellen' principe en zou de blauwdruk vormen voor de talloze roekeloze agenten en rechtse wrekers - van Mel Gibson in Lethal Weapon tot Charles Bronson in Death Wish - die zouden volgen. In de eerste film, er werden er in totaal vijf gemaakt, neemt agent Harry Callahan (Eastwood) het met behulp van zijn trouwe .44 Magnum op tegen de psychopatische Scorpio Killer (Andrew Robinson). Scenarist John Milius, ook medeverantwoordelijk voor de Quint-monoloog in Jaws, schreef de inmiddels klassieke 'Do I Feel Lucky?' speech.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!