Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Filmtips: Mulholland Drive, Smokey and the Bandit en Thor: Ragnarok

  •  
09-09-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Mulholland, Thor, Smokey
We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen voor je op een rij. Met deze week een meesterwerk van David Lynch, de derde Thor en natuurlijk Burt Reynolds.
Thor: Ragnarok (2017)
Acteurs: Chris Hemsworth, Tom Hiddleston en Cate Blanchett
Regie: Taika Waititi
6670.w1471.0.06a4745
De eerste Thor van Shakespeare-veteraan Kenneth Branagh was een familiedrama en dat werkte heel aardig. Het vervolg The Dark World kwam vervolgens wat minder goed uit de verf (regisseur Alan Taylor zou later afgeven op Marvel) en daarom ging men met Ragnarok een hele andere kant op met de Noorse godheid. Taika Waititi (bekend van het fantastische Hunt for the Wilderpeople) mocht zijn unieke gevoel voor humor toevoegen en het resultaat is een veel luchtigere derde film. Hoewel er dit keer wel veel op het spel staat: het woord Ragnarok verwijst namelijk naar de totale destructie van Asgard, de thuiswereld van Thor. Onze held zit echter eerst nog vast op de planeet Sakaar (let op Jeff Goldblum als de grote leider daar), waar hij het in de arena op moet nemen tegen de Hulk. Regisseur Waititi heeft zelf ook nog een leuk rolletje als Korg, een stenen gladiator die bevriend raakt met Thor.
Mulholland Drive (2001)
Acteurs: Naomi Watts, Laura Harring, Justin Theroux
Regie: David Lynch
6668.w1949.0.3a32a69
Vorig jaar keerde David Lynch terug naar tv met een vervolg op Twin Peaks , dat hier te vinden is bij Videoland. Op Netflix is nu het door Lynch geregisseerde Mulholland Drive te zien. Na het voor zijn doen vrij conventionele The Straight Story uit 1999, leek het alsof de maker van Eraserhead zijn wilde haren had verloren, maar Mulholland Drive was vervolgens weer een multi-interpretabele hallucinatie in de stijl van Lost Highway en het latere Inland Empire. In deze mysterieuze neo-noir is Naomi Watts (haar voorgaande film was de Amerikaanse remake van De Lift) te zien als een net in Hollywood gearriveerde actrice die een vrouw met geheugenverlies (Laura Harring, die later een gastrol speelde in het vijfde seizoen van The Shield) probeert te helpen. Ondertussen wordt een door Justin Theroux ( The Leftovers ) gespeelde regisseur lastig gevallen door schimmige studiobazen ('This is the girl'), mogelijk geïnspireerd door Lynch' eigen (negatieve) ervaringen (zie Dune) met het studiosysteem in Hollywood.
Smokey and the Bandit (1977)
acteurs: Burt Reynolds, Sally Field, Jackie Gleeson
Regie: Hal Needham
6666.w1529.0.5c62240
Afgelopen week werd de filmwereld opgeschrikt door de dood van Burt Reynolds, die begin jaren zeventig doorbrak met zijn rol in Deliverance. Eind jaren negentig ontving hij een Oscarnominatie voor Boogie Nights van Paul Thomas Anderson en onlangs werd hij door Quentin Tarantino gecast in Once Upon a Time in Hollywood, waarvoor hij zijn scènes helaas nog niet had opgenomen. Netflix eert Reynolds nu met de komische actiefilm Smokey and the Bandit, het regiedebuut van zijn vriend en stuntdubbel Hal Needham. In de film moet hij samen met zijn 'partner in crime' (Jerry Reed) vierhonderd kisten bier naar Atlanta zien te smokkelen. Onderweg pikt hij een weggelopen bruid (Sally Field) op en krijgt hij het aan de stok met een sheriff (Jackie Gleeson). De cult-klassieker staat vooral bekend om zijn achtervolgingen en crashes, waarbij Reynolds rondscheurt in een zwarte Pontiac Firebird.
Thor: Ragnarok, Mulholland Drive en Smokey and the Bandit zijn momenteel allemaal te zien op Netflix.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!