Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Filmtips: Jurassic Park, Last Action Hero en Red Dragon

  •  
03-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Last Action Hero Poster
We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen voor je op een rij. Met deze week dinosaurussen, meta-actie met Arnold en een maaltijd met Hannibal Lecter.
Jurassic Park (1993)
Acteurs: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum
Regie: Steven Spielberg
8617.w1629.0.1a33b94
Op Netflix kun je nu een prehistorisch kijkavondje inplannen met de eerste drie Jurassic Park-films. Het origineel is een mijlpaal op het gebied van special effects, waarin Steven Spielberg de CGI uit The Abyss en Terminator 2 verder doortrok om de dinosaurussen op een geloofwaardige manier weer tot leven te wekken. Het vervolg The Lost World is vooral een ode aan het gelijknamige boek van Conan Arthur Doyle (Sherlock) en verandert op het einde juist weer in een eerbetoon aan Godzilla, maar brengt in ieder geval Jeff Goldblum terug (altijd een plus) en de eveneens terugkerende Spielberg weet hoe je een goede 'set piece' (het krakende glas) moet regisseren. Het derde deel van Joe Johnston (The Rocketeer) is wellicht de minste van de drie (Alan en Ellie uit elkaar? Waarom?), maar met een speelduur van slechts 90 minuten aardig te pruimen als hapklare 'monster movie'.
Last Action Hero (1993)
Acteurs: Arnold Schwarzenegger, Austin O'Brien, Charles Dance
Regie: John McTiernan
8618.w1200.0.7a02010
Ironisch genoeg werd Last Action Hero in de zomer van 1993 compleet ondersteboven gelopen door de eerdergenoemde dinosaurussen: de film opende een week na de première van Jurassic Park en flopte in de bioscoop. Eigenlijk onterecht, want hoewel het eindeloos herschreven script nooit echt helemaal de juiste balans vindt, bevat de film het type meta-humor waar kijkers toen nog niet echt aan toe waren, maar die nu (zie ook Deadpool) volop succesvol is. In de film belandt de tiener Danny Madigan door toedoen van een magisch bioscoopkaartje in de fictieve wereld van zijn favoriete actieheld, de onkwetsbare Jack Slater (Arnold Schwarzegger). Het feit dat Danny alle clichés van het genre kent levert genoeg geslaagde grappen op, terwijl de actiescènes op vakkundige wijze werden regisseerd door John McTiernan (Die Hard), die eerder met Schwarzenegger werkte aan Predator.
Red Dragon (2002)
Acteurs: Edward Norton, Anthony Hopkins, Ralph Fiennes
Regie: Brett Ratner
8631.w1796.0.a1fe10d
De film Hannibal (2001) van Ridley Scott maakte één ding duidelijk: de moordende kannibaal uit het klassieke The Silence of the Lambs (1991) komt een stuk beter tot zijn recht wanneer hij achter tralies wordt gehouden. Daarom volgende in 2002 weer een nieuwe adaptatie van Red Dragon, het eerste boek uit de Hannibal Lecter-reeks dat in de jaren tachtig al eens werd verfilmd door Michael Mann. Het script van The Silence of the Lambs-scenarist Ted Tally werd door Brett Ratner verfilmd als een soort halfbakken Hitchcock-kloon, maar Sir Anthony Hopkins wordt als Hannibal weer een stuk spaarzamer en effectiever gebruikt, ook al was de acteur toen natuurlijk al veel te oud voor een prequel. Bovendien werden er ijzersterke acteurs gecast in de bijrollen. Bekijk op Netflix tevens de serie Hannibal, waarbij de tweede helft van seizoen drie eveneens inspiratie haalt uit Red Dragon.
En verder....
Begin deze maand werden nog veel meer nieuwe films toegevoegd op Netflix, met onder meer: de Bourne-trilogie (actie met Matt Damon), Sleepless (Amerikaans debuut van de regisseur van Dark ), The Purge (horror van producent Jason Blum), The Karate Kid ('coming of age' met Ralph Macchio), Big Daddy en Click (komedie met Adam Sandler ), The Pursuit of Happyness (drama met Will Smith), Layer Cake (misdaad met Daniel Craig), Happy Feet 1 en 2 (animatie met pinguïns), Legends of the Fall (romantiek met Brad Pitt), Pineapple Express (komedie met Seth Rogen), Mamma Mia! (muscial met Meryl Streep ), Fast & Furious 6 (actie met Vin Diesel en Paul Walker) en De Tweeling (in 2004 genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!