Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Filmtips: Goodfellas, The Nice Guys en Sicario

  •  
03-02-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
The Nice Guys poster
We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen voor je op een rij. Met deze week een klassieke Scorsese, een komische neo-noir, en een kartel-thriller.
Goodfellas (1990)
Acteurs: Ray Liotta, Robert De Niro, Joe Pesci
Regie: Martin Scorsese
8300.w1508.0.f7034e5
Klassieker van regisseur Martin Scorsese. Goodfellas wordt vaak samen met The Godfather gezien als de beste misdaadfilm aller tijden. De biopic volgt Henry Hill, die als tiener gaat werken voor gangster Jimmy Conway (Robert De Niro) en later (gespeeld door Ray Liotta) enorm geniet van zijn luxueuze levensstijl. Totdat de hele boel instort en er voor Hill en zijn vrouw Karen (Lorraine Bracco, tien jaar later de psychiater van Tony Soprano ) nog maar één uitweg mogelijk is. Voor zijn bijrol als de licht ontvlambare Tommy DeVito ('funny? funny how?') mocht Joe Pesci een Oscar in ontvangst nemen. Scorsese, De Niro en Pesci zouden vijf jaar later alles nog eens dunnetjes overdoen in de woestijn met het misdaadepos Casino, maar dat bleek de laatste samenwerking van het drietal. Tot later dit jaar, want The Irishman moet in 2019 op Netflix verschijnen.
The Nice Guys (2016)
Acteurs: Ryan Gosling, Russell Crowe, Angourie Rice
Regie: Shane Black
8301.w1500.0.2b474f4
Geestige neo-noir van Shane Black, die doorbrak als scenarist van de originele Lethal Weapon, en daarna ook The Last Boy Scout en The Long Kiss Goodnight pende. The Nice Guys was na Kiss Kiss Bang Bang en Iron Man 3 zijn derde klus als regisseur. De film speelt zich af in het met smog gevulde Los Angeles van de jaren zeventig, en volgt de aan lager wal geraakte privé-detective Holland March (Ryan Gosling, die na zwijgzame rollen in films als Drive en Only God Forgives eindelijk weer zijn komische kant mocht laten zien) en de lokale bottenbreker Jackson Healy (een zwaarlijvige Russell Crowe), die op zoek gaan naar een verdwenen tiener (Margaret Qualley uit IO ). Maar eigenlijk is het hele mysterie-element gewoon een excuus voor Black om - zoals we van hem gewend zijn - met genre-conventies te spelen en Crowe en Gosling gevatte dialogen uit te laten wisselen.
Sicario (2015)
Acteurs: Emily Blunt, Josh Brolin, Benicio Del Toro
Regie: Denis Villeneuve
8326.w1469.0.e5fbd7b
Artistieke actiethriller van de Canadese regisseur Denis Villeneuve ( Arrival , Blade Runner 2049 ). Hij voegt het beklemmende sfeertje van zijn kidnapthriller Prisoners (ook op Netflix) nu toe aan een film over de compromisloze strijd tegen de Mexicaanse drugskartels. Emily Blunt ( A Quiet Place ) speelt een idealistische FBI-agente die de speciale anti-drugs eenheid van Matt Graver (Josh Brolin) mag komen versterken. Daar stuit ze op Alejandro (Benicio Del Toro), een mysterieuze huurling met een mogelijk dubbele agenda. Sicario was de eerste schrijfklus van Taylor Sheridan, voorheen vooral bekend als acteur: hij speelde zijn bekendste rol als David Hale in de eerste twee seizoenen van Sons of Anarchy. Sheridan schreef ook de vorig jaar verschenen sequel Sicario: Day of the Soldado, en is momenteel de showrunner van de tv-serie Yellowstone - een moderne western met Kevin Costner.
En verder....
Dit verscheen er onlangs nog meer op Netflix: Drunken Master (klassieke actiefilm met jonge Jackie Chan), Noah (Russell Crowe en Jennifer Connelly in bijbels epos van Darren Aronofsky), Boyz N The Hood (regiedebuut van John Singleton, die destijds meteen een Oscarnominatie ontving), Gone Girl (David Fincher verfilmt Gillian Flynn), Paddington (familiefilm over het beroemde beertje), Train to Busan (treinreizigers in Zuid-Korea krijgen te maken met zombie apocalypse), Bloed Zweet & Tranen (biopic met Martijn Fischer als André Hazes), Sleepless in Seattle (is Meg Ryan niet gewoon een stalker? Lees het hier ), Revolutionary Road (Kate Winslet en Leonardo DiCaprio weer samen na Titanic), Pride and Prejudice and Zombies ( Jane Austen met een horrortwist).
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!