Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Filmtips: Full Metal Jacket, Mother! en The Wandering Earth

  •  
04-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Mother!
We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen op een rij. Met deze week Vietnam in Engeland, onrust bij Jennifer Lawrence thuis, en een Chinese blockbuster.
Full Metal Jacket (1987)
Acteurs: Matthew Modine, Vincent D'Onofrio, R. Lee Ermey
Regie: Stanley Kubrick
Full Metal Jacket
Afgelopen week verscheen er eindelijk weer werk van Stanley Kubrick op Netflix, in de vorm van het aangrijpende oorlogsdrama Full Metal Jacket. In de eerste helft van de film zien we hoe een groep jonge soldaten tijdens een bootcamp volledig wordt afgebeuld ('you climb like old people fuck!) door de meedogenloze drillinstructeur Hartman (een inmiddels legendarische rol van R. Lee Ermey). Vooral soldaat 'Gomer Pyle' (Vincent D'Onofrio, onlangs te zien als Wilson Fisk in Daredevil ) heeft het daar ontzettend moeilijk mee. In de tweede helft volgen we de verdere belevenissen van soldaat 'Joker' (Matthew Modine), die inmiddels in de horror van de Vietnamoorlog is beland. Het tweede deel van Full Metal Jacket laat een iets minder grote impact achter dan de eerste helft, maar Kubricks recreatie van het verwoeste Vietnam op soundstages en sets in Engeland mag er zijn.
Mother! (2017)
Acteurs: Jennifer Lawrence, Javier Bardem, Michelle Pfeiffer
Regie: Darren Aronofsky
Mother!
Het grote publiek weet zich niet altijd raad met de films van Darren Aronofsky (The Fountain), en dat gold zeker voor het experimentele Mother! Michelle Pfeiffer had na het lezen van het script, dat Aronofsky in slechts een paar dagen had geschreven als reactie op alle chaos in de wereld, ook geen idee waar het verhaal nu daadwerkelijk over ging. De psychologische horrorfilm / bijbelallegorie werd qua sfeer in eerste instantie vergeleken met Rosemary's Baby - zie ook de gelijksoortige filmposter - waarin Mia Farrow toen in een esoterische nachtmerrie belandde. In Mother! zien we hoe een jonge vrouw (Jennifer Lawrence, die er na de opnamen zo doorheen zat dat ze besloot om een jaar pauze in te lassen) langzaam tot waanzin wordt gedreven, wanneer twee onverwachte huisgasten (Pfeiffer en Ed Harris) in het idyllische landhuisje van haar en haar man (Javier Bardem) blijven logeren.
The Wandering Earth (2019)
Acteurs: Jing Wu, Chuxiao Qu, Guangjie Li
Regie: Frant Gwo
The Wandering Earth
Wat moet de mensheid doen wanneer de zon zo goed als opgebrand is? Die vraag kwam eerder aan bod in bijvoorbeeld Sunshine van Danny Boyle en ook The Wandering Earth schetst een mogelijke oplossing. In de toekomstwereld van de nog vrij recente Chinese sciencefictionfilm, gebaseerd op een verhaal van de Hugo Award-winnende Liu Cixin, proberen wetenschappers met hulp van gigantische straalmotoren onze inmiddels ijskoude planeet richting een nieuw zonnestelstel te duwen. De aarde maakt dus letterlijk zelf een 'ruimtereis', waarbij er onderweg uiteraard onvoorziene problemen ontstaan. The Wandering Earth wordt gezien als de eerste 'blockbuster' uit China: de film bracht eerder dit jaar in de eigen bioscopen binnen een maand al meer dan 600 miljoen dollar op, een bedrag dat daar vergelijkbaar is met de opbrengsten van de Star Wars- en Marvel-films.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!