Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Filmtips: Barry Lyndon, Heavy Metal en Rudy

  •  
06-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Barry Lyndon
We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen op een rij. Met deze week Kubricks kostuumdrama, een jonge Jon Favreau, en een geanimeerde LSD-trip.
Rudy (1993)
Acteurs: Sean Astin, Jon Favreau, Ned Beatty
Regie: David Anspaugh
Rudy
Inspirerende sportfilm in de traditie van Rocky, over de ultieme underdog die meer in zijn mars blijkt te hebben dan iedereen denkt. Regisseur David Anspaugh en scenarist Angelo Pizzo deden het in de jaren tachtig al eens met de basketbal-film Hoosiers, en flikten het in de jaren negentig opnieuw met Rudy. Sean Astin ( Stranger Things , No Good Nick ) is in het waargebeurde verhaal te zien als Daniel 'Rudy' Ruettiger, een fabriekswerker die - ondanks zijn gebrek aan fysiek en talent - besluit om zijn droom na te jagen en er alles aan doet om American Football te spelen op de universiteit van Notre Dame. De film markeert tevens het acteerdebuut van Jon Favreau ( The Chef Show ), die niet veel later echt doorbrak in Swingers. Inmiddels is Favreau een gevierd regisseur: onlangs maakte hij The Mandalorian voor Disney+.
Barry Lyndon (1975)
Acteurs: Ryan O'Neal, Marisa Berenson, Patrick Magee
Regie: Stanley Kubrick
Barry Lyndon
Episch kostuumdrama van meestercineast Stanley Kubrick , gebaseerd op het boek van William Makepeace Thackery ( Vanity Fair ). Het verhaal speelt zich af in de 18e eeuw en volgt een Ierse vrijbuiter (Ryan O'Neal), die na een heleboel omzwervingen terechtkomt in de 'high society', en uiteindelijk trouwt met de welgestelde Lady Lyndon (Marisa Berenson). De cinematografie oogt nog altijd ongekend mooi: met behulp van speciale lenzen werd er zoveel mogelijk geschoten zonder artificiële belichting, en vooral de scènes bij kaarslicht ogen daardoor enorm sfeervol. Daarnaast gebruikte Kubrick voor veel van de exterieurshots schilderijen uit de 18e eeuw ter inspiratie. Barry Lyndon is de favoriete Kubrick-film van Martin Scorsese ( The Irishman ), die later met The Age of Innocence (1993) zijn eigen kostuumdrama maakte.
Heavy Metal (1981)
Acteurs: Rodger Bumpass, Jackie Burroughs, John Candy
Regie: Gerald Potterton
Heavy Metal
Heavy Metal is een van de grootste cultklassiekers als het gaat om 'animatie voor volwassenen' en inspireerde talloze film- en tv-makers (denk aan de South Park -aflevering waarin personages high worden van het inhaleren van kattenurine), hoewel de tekenfilm nog altijd voornamelijk speelt als de LSD-trip van een oversekste puber. De anthologie volgt een jonge meisje dat geterroriseerd wordt door een kwade kracht die haar allerlei groteske visioenen (de segmenten zijn gebaseerd op verhalen uit Heavy Metal-magazine) uit het scifi- en fantasygenre voorschotelt. Klinkt dit als Love, Death + Robots ? Dat kan kloppen, want toen David Fincher en Tim Miller na jarenlang proberen hun remake van Heavy Metal maar niet van de grond kregen, besloten ze gewoon een losstaande, gelijksoortige tv-serie te maken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!