Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Filmtips: Back to the Future, Batman en Scent of a Woman

  •  
09-12-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
The Dark Knight
We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen voor je op een rij. Met deze week een tijdreisklassieker, de Oscar van Al Pacino, en een drietal Batman-films.
Back to the Future (1985)
Acteurs: Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson
Regie: Robert Zemeckis
7604.w1517.0.8ff8248
Klassieker van regisseur Robert Zemeckis (zijn nieuwe film Welcome To Marwen verschijnt op 10 januari in de bioscoop) en scenarist Bob Gale, die zich bij het doorbladeren van een oud jaarboek afvroeg of hij en zijn vader vrienden geweest zouden zijn, als ze bij elkaar op school hadden gezeten. Samen met Zemeckis bouwde hij dat idee uit tot een verhaal over een tiener die terug in de tijd reist naar de jaren vijftig en daar per ongeluk de relatie tussen zijn toekomstige vader en moeder verstoort. Disney durfde de film destijds niet te maken: tijdreiziger Marty McFly (Michael J. Fox) moet in de jaren vijftig namelijk verschillende keren seksuele avances van zijn (toekomstige) moeder afslaan. Het project werd uiteindelijk, met hulp van Steven Spielberg, ondergebracht bij Universal en de rest is, zoals ze dat zo mooi zeggen, geschiedenis.
The Dark Knight (2008)
Acteurs: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart
Regie: Christopher Nolan
7732.w1502.0.90fba05
Netflix voegde afgelopen week liefst drie Batman-films toe. Om een of andere reden ontbreekt Batman Begins, maar kun je wel kijken naar de eerste Batman-film van Tim Burton uit 1989. Vervolgens mag je meteen door naar The Dark Knight; de prent die ervoor zorgde dat zelfs de grootste filmsnob het comicbook-genre plots serieus moest nemen. Regisseur Christopher Nolan zag zijn vervolgfilm op Batman Begins namelijk als een misdaaddrama in de stijl van Heat (let ook op de cameo van William Fichtner als de bankmanager in de opening), maar dan met twee gekostumeerde gekken die er dwars doorheen rennen. Eventuele plannen om The Joker terug te halen voor The Dark Knight Rises, ook te zien op Netflix, werden na het overlijden van acteur Heath Ledger, die postuum een Oscar won voor zijn rol, geschrapt.
Scent of a Woman (1992)
Acteurs: Al Pacino, Chris O'Donnell, Gabrielle Anwar
Regie: Martin Brest
7606.w1600.0.1504f0c
Al Pacino had in de jaren zeventig best een Oscar mogen winnen: in een tijdsbestek van slechts drie jaar speelde hij onvergetelijke rollen in Serpico, Dog Day Afternoon en de eerste twee Godfather-films. Toch kreeg hij zijn eerste en tot op heden enige beeldje pas vele jaren later voor Scent of a Woman, waarin hij te zien is als de gepensioneerde legerkolonel Frank Slade, een blinde chagrijn die een bijzondere band opbouwt met zijn jonge 'oppas' Charlie (Chris 'O Donnell). Het drama werd geregisseerd door Martin Brest, met wie Pacino vele jaren later nogmaals zou werken - een klein rolletje als vriendendienst - aan de filmflop Gigli. De inmiddels 78-jarige acteur kreeg dit jaar weer goede kritieken voor Paterno en heeft voor 2019 nog samenwerkingen met Martin Scorsese en Quentin Tarantino in aantocht.
En verder....
Er verscheen afgelopen week echter nog veel meer moois op Netflix, zoals de Lord of the Rings-films (Amazon werkt aan een tv-adaptatie ), Scarface (met Al Pacino als Cubaanse gangster), Bridget Jones: The Edge of Reason (Renee Zwellweger werkt nu aan een Netflix-serie ), Fantastic Beasts and Where to Find Them (deel twee draait nu in de bioscoop), Blade Runner: The Final Cut (scifi-klassieker van Ridley Scott), The Departed (Oscarwinnaar van Martin Scorsese), Sully (van regisseur Clint Eastwood), V for Vendetta (geproduceerd door de Wachowski's) en The Dirty Dozen (oorlogsfilm met Lee Marvin en Charles Bronson). Tot slot ook nog drie keer Ben Affleck: de door hem geregisseerde Oscarwinnaar Argo, de door hem geregisseerde filmflop Live by Night en de actiefilm The Accountant.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!