Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Filmtips: Steel Magnolias, 2001 en The Bucket List

  •  
03-11-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
2001
We zetten een aantal films die recent op Netflix verschenen op een rij. Met deze week een hechte groep vriendinnen, de ruimtereis van Kubrick en het lijstje van Nicholson.
Steel Magnolias (1989)
Acteurs: Sally Field, Dolly Parton, Shirley MacLaine
Regie: Herbert Ross
Steel Magnolias
Tragikomedie van Herbert Ross (Footloose) over de ups en downs van een groep vrouwen in een zuidelijk stadje, met rollen voor Sally Field (Mrs. Doubtfire), Shirley MacLaine (Terms of Endearment), Olympia Dukakis ( Tales of the City ) en Julia Roberts ( Homecoming ). De groep is vaak te vinden in de schoonheidssalon, waar ze lief en leed met elkaar delen en een nieuweling (Daryl Hannah) tot hun cirkel toe laten treden. Het verhaal is gebaseerd op het toneelstuk van Robert Harling, destijds geschreven naar aanleiding van zijn ervaringen met zijn zus (in de film gespeeld door Roberts), die leed aan een ernstige vorm van diabetes. Het verschijnen van Steel Magnolias op Netflix heeft misschien wel te maken met de aanstaande Netflix-serie Dolly Parton's Heartstrings: de zangeres (foto) speelt de eigenaar van de schoonheidssalon.
2001: A Space Odyssey (1968)
Acteurs: Keir Dullea, Gary Lockwood, William Sylvester
Regie: Stanley Kubrick
2001
Na Full Metal Jacket , Spartacus en Barry Lyndon verscheen er deze week nog een film van Stanley Kubrick op Netflix. Het door het werk van Arthur C. Clarke geïnspireerde scifi-epos 2001: A Space Odyssey opent met de eerste mensachtige primaten op aarde, die onder de invloed raken van een mysterieuze monolith. Miljoenen jaren later trachten astronauten de oorsprong van het artefact te acherhalen. Ze worden vergezeld door een van de (zo blijkt later in de film) meest iconische 'schurken' uit de filmgeschiedenis: de ijzingwekkend kalme boordcomputer HAL 9000. Het trage maar zeer hypnotische 2001: A Space Odyssey draaide in 1968 nog verlies, maar werd enkele jaren toch winstgevend na de re-release, toen de nieuwe posters zich met teksten als 'the ultimate trip' vooral leken te richten op drugsgebruikers.
The Bucket List (2007)
Acteurs: Jack Nicholson, Morgan Freeman, Sean Hayes
Regie: Rob Reiner
The Bucketlist
Komisch drama van Rob Reiner (Stand by Me), over de vriendschap tussen twee terminaal zieke mannen. Het verhaal volgt zakenman Edward Cole (Jack Nicholson) en familieman Carter Chambers (Morgan Freeman), twee kankerpatiënten die in het ziekenhuis bij elkaar op de kamer liggen. Wanneer ze allebei te horen krijgen dat ze niet al te lang meer te leven hebben, trekken ze de wereld in om zoveel mogelijk nog ongedane dingen te doen. The Bucket List was bedoeld als een hartverwarmende tranentrekker, maar viel niet bij iedereen in de smaak: Roger Ebert, bij wie toen al kanker was geconstateerd, vond de film niet veel beter dan het door hem gehate North (eveneens van Reiner). Desondanks kregen Freeman en Nicholson wel veel goede kritieken en ook het publiek kwam massaal naar de bioscoop.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!