de Lagarde

Extraction: heel veel actie, weinig karakterontwikkeling

  •    •  
25-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Extraction
Chris Hemsworth speelt een huurling die een tiener moet bevrijden in de film van Sam Hargrave en de Russo-broers (Avengers).
‘De grootste drugsbaas in India versus de grootste drugsbaas in Bangladesh. Net mythische shit.’

De voor Netflix gemaakte internationale actiefilm Extraction is het regiedebuut van Sam Hargrave, die als stuntcoördinator werkte aan verschillende MCU-films. Het script werd gescheven door de Russo-broers, die tevens de film produceren. En dat is te merken. De film zit bomvol imposante, stilistisch gefilmde actiescènes die in één take lijken te zijn opgenomen. Er zijn auto-achtervolgingen, 1-op-1-gevechten, helikopters en veel vuurgevechten. Er is een indrukwekkende actiescène van epische proporties die ruim elf minuten duurt. Hargrave maakt gebruik van videogame-esthetiek voor het filmen van veel van de schietscènes. Helaas is het verhaal zelf niet heel vernieuwend, wordt er (soms) excessief geweld gebruikt tegen bruine lichamen, en heeft het ‘witte redder’-componenten.
Tyler Rake (Chris Hemsworth) is een huurling op de zwarte markt, en wordt samen met zijn team ingehuurd om de tienerzoon van India's grootste drugsbaas te bevrijden. Het team, waar Hargrave in een kleine rol ook deel van uitmaakt, staat onder leiding van Nik (Golshifteh Farahani).
Extraction
De veertienjarige Ovi Mahajan (Rudhraksh Jaiswal) wordt vastgehouden door zijn vaders rivaal Amir Asif (Priyanshu Painyuli) in Bangladesh. Asif is Dhaka’s eigen Pablo Escobar en een persoon die geen moeite heeft om opdracht te geven een kind van een dak af te gooien. Hij lijkt heel Dhaka – met name de autoriteiten – om zijn vinger te hebben gewonden.
Extraction
De Australische Tyler lijdt duidelijk onder het verlies van een kind, iets dat de flashbacks naar een strand duidelijk maken (fun fact: in deze scènes speelt Hemsworth’s eigen zoontje). Wat er precies is gebeurd wordt duidelijk in een intiem en emotioneel gesprek tussen hem en Ovi in het midden van de film. Echter is er weinig ruimte voor echte karakterontwikkeling van Hemsworth’s personage, en krijgt hij in deze film vrijwel geen gelegenheid om zijn charisma en humor te tonen.
Fijn is dat de acteurs in India en Bangladesh Hindi en Bengaals praten. Naast Rake, Ovi en Asif is Saju (Randeep Hooda) de ster van de film. Hij werkt voor Ovi’s vader en is ook ingehuurd om de tiener te redden. Zijn personage is de antiheld waarvoor je (uiteindelijk) empathie ontwikkelt. Tegen het einde van de film werken Tyler en Saju – die eerder nog elkaar probeerden uit te schakelen – samen om de jongen in veiligheid te brengen.
Extraction
Extraction is gebaseerd op de comic Ciudad van Ande Parks, waaraan de Russo-broers ook meeschreven. En door de hoge productiekwaliteit is de film precies de blockbuster waar we (wellicht) juist nu we niet naar de bioscoop toe kunnen, een grote behoefte aan hebben.
Extraction, vanaf 24 april 2020 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!