Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Dolemite Is My Name: prachtige rentree voor Eddie Murphy

  •  
25-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Dolemite Is My Name
Geslaagde komedie viert een legendarische periode uit de geschiedenis van de zwarte popcultuur.
Rudy Ray Moore was een entrepreneur, komiek, filmmaker en provocateur. Zijn alter ego was Dolemite, een eloquente pooier. In 1975 maakte Moore met veel bloed, zweet en tranen de legendarische blaxploitation-film Dolemite. Deze passage uit het leven van de legendarische entertainer staat centraal in Dolemite Is My Name. En Eddie Murphy vertolkt het titelpersonage met veel bravoure.
De in 2008 overleden Moore was een vernieuwer: in de film zien we hoe de grofgebekte komiek eerder in zijn carrière in zwarte nachtclubs het publiek prikkelt met gewiekste rijmverzen. Deze performances komen vervolgens terecht op een reeks aan lp’s (die een groot publiek bereiken), waarop het nieuwste obstakel zich aandient voor de immer ambitieuze artiest: het maken van een speelfilm. In de film zien we hoe dit een zware beproeving was. Want Moore had geen idee hoe je dat doet, een film maken. Dus is Dolemite Is My Name in zekere zin ook een cursus do-it-yourself-filmen.
Dolemite Is My Name
Scenaristen Scott Alexander en Larry Karaszewski hebben ervoor gekozen om dit roemruchte deel uit de levensgang van Moore op lineaire wijze te vertellen. Dat is eigenlijk het enige onbevredigende element in de film, die je zou kunnen omschrijven als ‘from rags to riches’; hoe Moore beroemd werd met eigenzinnig werk. Dat blijkt overigens ook vooral een kwestie van de aanhouder wint, met een vleugje overredingskracht. Hoewel Murphy de overredingskracht van de komiek, die allerlei zakenlieden voor zich wist te winnen, vol overtuiging speelt.
Dolemite Is My Name is trouwens de eerste speelfilmrol voor Murphy sinds 2016. De film ging afgelopen september in première, waarbij Murphy’s acteerwerk werd geroemd. Dolemite Is My Name is dan ook de terechte rentree voor Murphy: een komisch icoon. De acteur laat zich van zijn beste kant zien, en sprankelt erop los. Waarmee hij doet herinneren aan zijn hoogtij in de jaren tachtig. En ook Wesley Snipes (die we uit het vizier verloren) geeft acte de présence, als de arrogante regisseur van Dolemite – en dat is geenszins een vergetelijke rol. Sowieso is de casting voortreffelijk met bijrollen voor onder anderen Craig Robinson, Tituss Burgess en Da’Vine Joy Randolph.
Dolemite Is My Name
Boven alles is Dolemite Is My Name een mooie manier om een periode uit de zwarte popcultuur te vieren en te preserveren. Met Eddie Murphy als de geestige en aandoenlijke gids.
Dolemite Is My Name, vanaf 25 oktober 2019 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!